Készült: 2020.09.26.21:19:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

219. ülésnap (2009.06.29.), 106. felszólalás
Felszólaló Dr. Pesti Imre (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PESTI IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Ön és elődei alatt folyamatos forráskivonás zajlik és zajlott az egészségügyből, 2006-tól az intézményvezetőknek, kórház- és szakrendelő-igazgatóknak közel 25-30 százalékkal romló finanszírozás mellett kellett talpon maradniuk. Különféle adottságokkal bíró intézmények különböző tehetőségű tulajdonosok, önkormányzatok mellett igazgatták az intézményeket. Kiemelkedő eredmény, hogy a kórházak fele eleddig ilyen brutális forráselvonás ellenére elkerülte a csődöt. Természetesen a másik fele csődközelben van.

Ezért itt a parlament nyilvánossága előtt kell köszönetet mondani az egészségügyi dolgozóknak, nővéreknek, orvosoknak s a többnyire orvos végzettségű menedzsereknek. Vajon más terület szakemberei hogyan birkóztak volna meg az ilyen mértékű forráselvonással? Miközben a tárca a betegellátásból csak kivon, reformra, válságra hivatkozva spórol, addig a tárca maga felelőtlenül gazdálkodik, és nem bánik kellő gondossággal a köz vagyonával.

2007-ben bezártak több intézményt, nevezetesen az OPNI-t, a svábhegyi gyermekszanatóriumot, az OGYK-t, a Schöpf-Mereit, a kecskeméti honvédkórházat, repülő-orvostani intézetet, közel 70 milliárd egészségügyi vagyonnal azóta semmi sem történt. Az épületek állaga romlik, a vakolatok mállanak, a falak omladoznak, a gyom gyökeret eresztett már az épületeken belül is. Az egészségügyi dokumentáció is jelentősen sérült. Közben csak őrzésre milliárdokat költ a minisztérium. Ha bármely ellenzéki vezetésű önkormányzat ilyen felelőtlenül gazdálkodna, azt már rég elmarasztalták volna.

Tisztelt Miniszter Úr! Három lehetőség áll önök előtt: vagy hagyják az épületeket tönkremenni jelentős vagyonvesztést okozva; vagy megóvják az épületeket, hogy a Fidesz-kormány vissza tudja állítani bennük a gyógyító munkát; vagy értékesítik azokat, akkor egyrészt a nagy költségvetés elnyeli, vagy szerencsésebb esetben marad az egészségügyi kasszában.

Tisztelt Miniszter Úr! Mit kívánnak tenni a pusztuló, bezárt intézményekkel, merthogy bort ittak és vizet prédikálnak?

Köszönöm. Várom megtisztelő válaszát. (Szórványos taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai