Készült: 2020.09.22.10:45:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

194. ülésnap (2009.03.09.), 64. felszólalás
Felszólaló Dr. Pesti Imre (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:00


Felszólalások:  Előző  64  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PESTI IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Az idei költségvetés első verziójának elkészítése során rendszeresen hallottuk a tárca vezetőitől, hogy a költségvetés nyertese az egészségügyi ágazat lesz. Ezt a kincstári optimizmust sugallták akkor is, amikor a világban már gazdasági válságról beszéltek.

Önök 2006-tól reform címszó alatt kivontak 250 milliárdot az egészségügyből, a 2009-es költségvetés elsőként elfogadott verziójában nominálértéken számolva 100 milliárd forintot vettek el. Nincs olyan társadalmi csoport, aki ne szenvedné meg, hogy a kormányzat az egészségügyet maradékként, nem termelő ágazatként kezeli. A forráskivonások következtében orvosok és szakdolgozók menekülnek a pályáról vagy pedig az országból. Orvoshiány van aneszteziológiában, patológiában, gyermekgyógyászatban és az alapellátásban. A szakvizsga előtt álló rezidensek kétharmada már nem Magyarországon kívánja folytatni pályafutását.

A kórházak közel 70 milliárd forintos adósságállománnyal küzdenek. Egy korábbi levélre válaszolva a miniszter úr közölte: nincs szándékukban az eladósodott kórházak gazdasági konszolidációját elvégezni. Ez újabb kórházbezárásokhoz vezet, tovább romlik a hozzáférés, sérül az igazságosság és a méltányosság elve. Az IMF-hitel felvételének feltétele volt a nagy ellátórendszerek kiadásainak féken tartása és újabb megkurtítása. Ennek talán az eredménye az, hogy 30 milliárd forintos forráskivonás előtt állunk. Hiába látták be nagy sokára, amit a szakma már évek óta mond, hogy a teljesítményvolumen-korlát rossz. Hiába hangoztatják, hogy eltörlik ezt a korlátot, ha újabb 30 milliárd forintot vonnak ki az egészségügyből. Tehát hiába törlik el a tvk-t, több pénz nem lesz, csak kevesebb. Úgy tűnik, hogy nemcsak a Parlament épülete, hanem a magyar emberek gyógyítására fordítható milliárdok is fedezetül szolgálnak majd a nemzetközi hitelekhez.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Éppen egy esztendeje az emberek népszavazáson mondtak nemet a vizitdíjra, a kórházi napidíjra. Sajnos, önöknek csak egyetlen válaszuk volt a problémára, a megszorítás, az emberek megbüntetése, terheik növelése. A miniszter úr a parlamentben egy héttel ezelőtt kioktató hangnemben beszélt az egészségügyért szívből aggódó, felkészült gyermekgyógyász professzorral. Érdemes lenne ehelyett elgondolkodni azon, hogy a Bokros-csomag idején az akkori népjóléti miniszter, Kovács Pál már vállalhatatlannak érezte a megszorításokat, és korrekt lépésül lemondott.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Önök inkább asszisztálnak az újabb megszorításokhoz, és valóban úgy gondolják, hogy a 2009-es költségvetésnek az egészségügy a nyertese? Köszönöm. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  64  Következő    Ülésnap adatai