Készült: 2020.09.29.23:37:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2008.11.05.), 108. felszólalás
Felszólaló Dr. Pesti Imre (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:28


Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PESTI IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! A vita kapcsán egyre inkább érezhető, hogy a patkó túloldalán ülők szeretnék, ha valamiféle egyetértés lenne a költségvetésben, elsősorban az egészségügyi alap költségvetésének a megítélésében.

Az a legnagyobb gondom, hogy amikor az egészségügyi alapot vizsgáljuk, nem nézzük meg, milyen helyzetben érte ez a megszorító intézkedés, ez a tragikus költségvetés a magyar egészségügyet. Ha visszatekintünk az elmúlt két évre, azt látjuk, hogy egyértelműen az egészségügy volt a vesztese az elmúlt két év egészségügyi fejlesztésének. Nem véletlenül deklarálták nyilvánosan - a Zöld könyvre utalok -, hogy az egészségügyből GDP-arányosan 0,9 százalékot kivonnak, összesen 250 milliárd forintot. Ennek lett az eredménye az, hogy Magyarország az OECD-lista alapján az egészségügyi ellátás tekintetében a lista végére került, de az európai fogyasztói index alapján egyetlenegy év alatt tíz helyet csúsztunk vissza. Nem véletlen az - ami eddig szokatlan volt -, hogy várólisták alakultak ki a volumenkorlát miatt, a kórházak 30 százaléka veszteséges.

Ebben a helyzetben kérik tőlünk, egyezzünk most bele abba, hogy újabb megszorítás, újabb forráskivonás történjék az egészségügyből, akkor, amikor az önök párttársa, az önök volt egészségügyi minisztere is elmondja, hogy olyan megszorításhoz kérik a mi támogatásunkat, amely jelentős mértékben, öt-hat évvel csökkenti a várható élettartamot. Ezért azt mondom, hogy bár mindannyian tudjuk, hogy a várható élettartamnak sok összetevője van, de ilyen költségvetéshez, ilyen megszorításhoz, ilyen életmegrövidüléshez nem adhatjuk a támogatásunkat; parlamenti képviselőként, orvosként, a parlamenti esküre gondolva nem támogathatjuk ezt a költségvetést, de önök sem támogathatják.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai