Készült: 2020.07.07.21:47:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

40. ülésnap (2006.12.04.), 42. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:53


Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint azt önök is nagyon jól tudják, közel háromszáz megváltozott munkaképességű ember várja egy éve jogos munkabérét Tolna megyében, akiket a hírhedt Multivital Kft. foglalkoztatott tavaly ősszel, és számos más esethez hasonlóan nem fizetett ki. Nagymányokon, Bátán és a környező településeken a szerencsétlenül járt emberek hiába várnak arra, hogy annyi ígéret ellenére az állam segítsen nekik.

Mint hónapokkal korábban a kormány illetékeseinek címzett parlamenti felszólalásokban már többször jeleztük, a Multivital Kft. csak a rehabilitált foglalkoztatottak után járó állami támogatásokat akarta felvenni, és nem az embereknek munkalehetőséggel segíteni. A cég a Baranya megyei APEH-tól igényelte az állami dotációt. Az ügyeskedésre fény derült, a rendőrség közbelépett, a pénz nagy része is meglett. Ezért is meglepő, hogy az ügy után közel egy évvel, csak szeptember végén jelölték ki a felszámolóbiztost, aki ugyan minden tőle telhetőt megtesz az ügy sikeres lezárására, de mindig újabb és újabb falakba ütközik.

Önök minden segítséget megígérnek itt a parlamentben, de úgy néz ki, hogy ezt az alsóbb szinteken ugyanakkor megtiltják. Két hete Csizmár Gábor államtitkár úr azt állította, hogy a Bérgarancia Alap tizenöt napon belül kifizeti a dolgozókat. A Bérgarancia Alap ezzel ellentétben nemhogy nem fizet, hanem felfüggesztette az elbírálást arra hivatkozva, hogy a rendőrségi nyomozás lezárultáig nem fizethetnek. A Baranya Megyei Munkaügyi Központ kilencven embert amúgy sem akar kifizetni, mert szerintük a bedolgozóknak nem jár az elmaradt munkabér. Az érintett önkormányzatok többsége - így a nagymányoki, a bonyhádi, a bátai, a váraljai, a kismányoki, az izményi és a cikói - kezességet vállalt a pórul járt munkavállalóknak hitelfelvételhez, amelyet az érintett takarékszövetkezetek a lejárt határidők miatt már többször módosítottak.

Tisztelt Miniszter Úr! Önök gyors kormányzati segítséget ígértek 2006 elején, amely néhány hetet jelentett. Tizenkét hónap telt el azóta. Azt mondták, hogy az ügyben soron kívüli ellenőrzést rendelnek el az APEH-nél. Mi lett az ellenőrzés eredménye? Meddig lehet háromszáz ember sorsával játszani és őket bizonytalanságban tartani? Megkapják-e a multivitalosok a jogos járandóságukat? Azért, mert ők amúgy is hátrányos helyzetűek, az ő szavuk nem érhet el Budapestig?

Kérem megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai