Készült: 2020.07.10.19:32:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

250. ülésnap (2009.12.07.), 22. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:39


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Sajnos, napjainkban már senkit nem lep meg, ha Magyarországon fontos pozíciókat a kormány haverjainak, a régi rendszert kiszolgált kádereknek, a bukott Gyurcsány Ferenc bizalmasainak játszik ki. Szégyen persze ez, még nagyobb szégyen azonban, ha e hattyúdal nemcsak itthon, hanem az Európai Unió színpadán is előadatik.

Andor László EU-biztosnak való jelölése pedig bizony ennek a hattyúdalnak a része. Így a szomorú végjáték, amit egy bukott kormány pozícióinak, jól fizető egzisztenciáinak mentése érdekében produkál, egész Európának bemutatja, hogyan is működik a demokrácia a magyar szocialisták szerint.

(14.10)

Andor László a külpolitikában teljesen ismeretlen, tapasztalatlan, súlytalan.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ön is jól tudja, milyen elvárásoknak kell a brüsszeli környezetben megfelelni. Ön jól tudja, milyen szakmai felkészültség szükséges a megfelelő munkához, az elismertség, a presztízs kialakításához. És mégis mit tesz a magyar kormány? Kiváló ütemérzékkel elküld Brüsszelbe egy NATO-ellenes, a vörös csillagot elfogadható jelképnek tartó bankárt. Rossz viccnek tűnik az egész. Mondhatnám, hogy szakmailag teljesen hibás, elhamarkodott döntés. Sajnos azonban, mint tudjuk, nem az; a miniszterelnöknek a kiválasztáskor ugyanis egyáltalán nem magasztos szakmai, nemzeti, külpolitikai célok lebegtek a szemei előtt, hanem mindössze az, hogy mentorának, Gyurcsány Ferencnek a bizalmasát zsíros pozícióhoz juttassa.

Tisztelt Államtitkár Úr! A miniszter úrtól kérdeztem volna meg mint hazánk első uniós biztosától, hogy a kormányüléseken mit tett azért, hogy hazánkat a Bizottságban egy rátermett biztos képviselhesse. Ön szerint, államtitkár úr, fontos-e az uniós környezet, körülmények, módszerek, közélet alapos ismerete, valamint a külügyekben való tapasztaltság ahhoz, hogy egy új biztos sikerrel lássa el a feladatát? Ön szerint egy NATO-ellenes, a vörös csillagot dicsőítő bankár a megfelelő választás-e a biztosi posztra?

Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai