Készült: 2020.07.06.12:08:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

133. ülésnap (2008.03.31.), 59. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:05


Felszólalások:  Előző  59  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! 2007-ben az FVM a parlament megkerülésével egy olyan jogszabályt hozott a közvetlen farmalapú támogatásra való áttérésről, amely kisemmiz, földönfutóvá tesz mintegy 800 ezer olyan földtulajdonost, akik a földjeiket bérbe adták az utóbbi időben, és ez a bérleti időszak még jelenleg is tart.

Miről is van szó? Az említett rendelet értelmében a földhöz kapcsolódó földalapú támogatást 2008-tól kezdve azok kapják, akik az úgynevezett 2006-os bázisévben a föld művelői voltak. Ez a támogatási jogosultság vagyoni jog lett, és a bérleti időszak lejártával ezt a támogatottsági jogosultságot a bérlő megtartja, és nem adja vissza a föld tulajdonosának. A föld tulajdonosa pedig ott áll a termőföldjével, amelynek nincs támogatása, így termelést folytatni rajta csak veszteséggel lehetne. De eladni és bérbe adni sem tudja, mert nincs olyan bolond, aki úgy venne vagy bérelne termőföldet, hogy ahhoz nem jár támogatás. Egyet viszont tehet a gazda: megalázóan alacsony áron eladja annak a bérlőnek a földet, akinek önök az említett rendelkezéssel odaítélték a föld támogatási jogosultságát, így ismét összetalálkozik a termőföld és a támogatás. Csak a tulajdonos ment közben tönkre, értékes földje egy pillanat alatt értéktelen lett.

Nyilvánvaló, hogy a minisztérium a több ezer, több tízezer hektárt jelenleg is bérleti formában művelő volt téeszek, ma kft.-k, részvénytársaságok tulajdonosainak, a haveroknak akar kedvezni; azaz a tulajdonostól elvenni a támogatási jogosultságot, és odaadni a bérlőnek.

Államtitkár Úr! Válaszában ne hivatkozzon az Unióra, mert az Unió nem kényszerítette ránk ezt a rendszert, de különösen nem ebben az alkotmánysértő módban, amikor a földtulajdonost kisemmizik, a téeszes haverokat pedig iszonyú nagy vagyonhoz juttatják, amely vagyon eredendően a termőföldhöz és annak tulajdonosához köthető.

Kérdezem ezért, milyen szándék vezette önöket akkor, amikor a parlamentet megkerülve suba alatt meghoztak egy ilyen súlyos, érdekeket sértő jogszabályt. Államtitkár úr, el tudná-e fogadni, ha ön lenne a tulajdonos, és 2003-ban, amikor még nem voltunk EU-tagok, öt évre bérbe adott földjét visszakapva 2008-ban azzal szembesül, hogy elvették a támogatási jogosultságát, és önt ezzel kisemmizték? Államtitkár úr, hány hektárra becsüli a külföldiek által bérelt földterület nagyságát, amely külföldi bérlőknek az ön rendeletével átjátszotta a magyar támogatási jogosultságot? És végül: nem tervezi-e a rendelet azonnali visszavonását?

Várjuk válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  59  Következő    Ülésnap adatai