Készült: 2020.10.27.08:00:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

74. ülésnap (1999.06.01.), 303. felszólalás
Felszólaló Dr. Tabajdi Csaba (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:40


Felszólalások:  Előző  303  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TABAJDI CSABA (MSZP): Tisztelt Ház! Nem volt semmi illúzióm a tekintetben, hogy a Fidesz semmit nem tanul az elmúlt időszak tapasztalataiból, mert csak azt tekinti hatpárti egyetértésnek, amikor a miniszterelnök elmondja, hogy mi legyen a magyar álláspont, de amennyiben a legnagyobb ellenzéki párt legitim, jogos kérdéseket fogalmaz meg, a Fidesz csuklóból elutasítja, ahelyett, hogy azt mondaná, hogy ha egy ilyen NATO-nak elkötelezett párt ilyen komoly szakmai, politikai legitim érdekeket fogalmaz meg, akkor ezen mégiscsak el kellene gondolkodni. (Közbeszólások: Hú! - Moraj a Fidesz soraiban.) Uraim! Uraim! (Az elnök csenget.)

Hat kérdést, hat állítást fogalmaztam meg, egyetlenegyre sem válaszoltak önök, pusztán vádaskodtak, átcsúsztatták az egészet a pártcsatározás szintjére. Semmiféle kihátrálásról nincs szó, arról van szó, uraim, hogy önök bele akarják vinni ezt az országot egy háborúba. Erről szól a történet, ez az önök felelőssége! (Fütty a kormánypártok soraiból. - Közbeszólások: Hú! Pfuj! Már vége a háborúnak, csak te nem vetted észre! - dr. Medgyasszay László: Akarja a nénikéd!) Azt hiszem, ha azt hiszi Torgyán miniszter úr... (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Szégyen! - Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Ha Torgyán miniszter úr és mások azt hiszik, hogy okafogyottá vált a dolog, akkor nem sok fogalmuk van erről a dologról (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Neked meg pláne!), és azt hiszem, az Orbán-kormánynak nem ártott volna - ez lett volna a szerepe - megmagyaráznia a NATO-nak, hogy egy nagyon bonyolult szerb-albán interetnikai konfliktusban nagyon is meg kell találni az adekvát, megfelelő eszközöket. A NATO-ba azért vették fel Magyarországot, hogy a maga balkáni ismereteit átadja a NATO-nak, és megóvja a NATO-t olyan lépésektől, amelyek a NATO tekintélye és Magyarország nemzeti érdeke számára is rendkívül kockázatosak és bonyolultak. (Taps az MSZP soraiban. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.)

Ami pedig Csurka urat illeti, fura dolog, hogy a NATO-t nem támogatja, de a bombázásokat igen. Azt hiszem, Európában nincs még egy olyan parlament, ahol a mérsékelt jobboldal ilyen lelkesen tapsolna a szélsőjobbnak. Azt hiszem, uraim, önöknek le kell vonniuk a következtetést! (Felzúdulás a MIÉP és a kormánypártok soraiban. - Taps az MSZP soraiban. - Rozgonyi Ernő: Pfuj! Pfuj! Szélsőbaloldal! - Dr. Bognár László: Bolsevik!)
Felszólalások:  Előző  303  Következő    Ülésnap adatai