Készült: 2020.07.07.19:42:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

53. ülésnap (2010.11.26.), 346. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:58


Felszólalások:  Előző  346  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők! Tisztelt Ház! Valóban, az önök javaslatát a kormány támogatta, mert nagyon fontosnak tartja, hogy a fiatalok, akik eddig csak úgy kerültek a hírek főcímébe, hogy hányan hagyják el az országot, hogy öt fiatalból négy nem tud pozitívat mondani Magyarországról, és éppen ezért azzal a gondolattal kacérkodik, hogy elhagyja az országot, végre ezekkel a fiatalokkal is törődünk, és az ő véleményüket is meghallgatjuk, őket is próbáljuk az itthoni magyar társadalmi közéletbe sokkal inkább integrálni.

Sok kutatás van, ami a korábbi években is arról szólt, hogy az a fiatal, aki mondjuk, egy diákönkormányzatban vagy az egyetemen egy hallgatói csoportban tevékenykedik, vagy bármilyen más ifjúsági mozgalom részévé válik, sokkal kevésbé gondolkodik azon, hogy elhagyja az országot, és azt a tudást, amit itt, Magyarországon megszerzett, a családja a hátteret megteremtette, az állam az intézményrendszert ingyenesen biztosította számára mind a közoktatásban, mind a felsőoktatásban... - nos, ezt a tudását sokszor máshol kamatoztatja, és az amúgy is romló népesedési adatainkat - hiszen nagyon kevés gyerek születik - még inkább rontja, aki pedig megszületik, felnevelkedik és tehetséges, az sokszor elmegy az országból.

Ez a demokráciaélmény, amit az önök által beterjesztett ifjúsági konzultáció is szolgálhat, hiszen a fiatalok maguk is érezhetik, hogy az állam tulajdonképpen milyen lehetőségeket kínál nekik itt, Magyarországon, illetőleg nemcsak az állam, hanem az államon kívüli szféra is milyen lehetőségeket kínál, ők itt fontosnak érezhetik magukat Magyarországon, hiszen a véleményüket meghallgatjuk, a közösségi szerveződésüket támogatjuk, éppen ezért talán sokkal inkább itt, Magyarországon képzelik el hosszú távon a jövőjüket, és azt hiszem, egy sikeres Magyarországnak az a záloga, hogy a fiatalok itt, Magyarországon hosszú távú jövőben gondolkozzanak.

Bízom benne, hogy ez az ifjúsági konzultáció ezt fogja szolgálni, ennek az alapja lesz, és ennek hosszú-hosszú távú következményei és folytatásai lesznek, természetesen mind pozitívak, és nem az lesz a kormányzati kommunikáció, hogy el lehet innen menni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  346  Következő    Ülésnap adatai