Készült: 2020.07.05.12:56:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

53. ülésnap (2010.11.26.), 342. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:36


Felszólalások:  Előző  342  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Nyikos úrral, ha nem is értünk mindenben egyet, de úgy látom, önnek jövőbelátó képessége van, mert valóban felszólalásra inspirált, elsősorban kérdésre. Ön egy elég súlyos vádat mondott, hogy a képviselők lehetőségei csökkentek a parlamenten belül, vagy bármilyen kontroll csökkent. Ezt ön általában mondja, de nem tudom, konkrétan mire gondol, hiszen a Házszabály szerinti kontrollmechanizmusok ugyanúgy megvannak, az elektronikus információszabadságról szóló törvény rendelkezései ugyanúgy élnek, semmi nem változott, önök itt ugyanúgy interpellálják hétről hétre nagyon hevesen a kormányzat tagjait, számon kérik őket, közérdekű adatokat természetesen továbbra is kérhetnek.

Tehát én nem látok semmi ilyet, sőt igazából azt látom, bizonyos tekintetben bővülnek is az egyes kormányzati belső adatokhoz, intézkedésekhez való hozzáférési jogaik, és ez január 1-jétől még tovább fog bővülni, hiszen ott az interneten nyújtott nyilvánosság, akárcsak a törvénykoncepció tekintetében bővülni fog az önök által ugyan nem támogatott törvénnyel kapcsolatban, hiszen a kormány itt egyfajta nyitást vitt volna véghez mind az ellenzék, mind pedig a civilek felé. Önök ezt a szocialistákkal és az LMP-vel együtt leszavazták, de ettől függetlenül nyilvánvalóan végre fogjuk hajtani, és minél több javaslatunkat fogjuk előre is nyilvánosságra hozni.

Úgyhogy érdeklődéssel várom, mi az, amiben ön úgy gondolja, csökkent a parlament lehetősége arra, hogy az államigazgatás ügyeire rálásson, ahhoz képest, ami az előző 20 évben lehetőség volt egy-egy parlamenti képviselő számára, és ez milyen törvényben volt benne.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  342  Következő    Ülésnap adatai