Készült: 2020.07.12.06:18:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

46. ülésnap (2010.11.15.), 245. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:31


Felszólalások:  Előző  245  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A 2011-es Liszt-évvel kapcsolatos napirend utáni felszólalására válaszolva engedje meg, hogy tájékoztassam az alábbiakról.

A nemzeti együttműködés kormánya, átlátva a 2011-es Liszt-évforduló kiemelt fontosságát, az államháztartás 2011. évi szűkös helyzete mellett is biztosítja az évforduló méltó megünneplését, mint ezt október 22-ei sajtótájékoztatóján Szőcs Géza államtitkár úr be is jelentette.

A Liszt-évforduló megünneplésének biztosítását a nemzeti együttműködés kormánya kiemelt feladatának tekinti. Szerencsés egybeesés, hogy hazánk ugyanebben az évben, 2011 első felében veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét, ezzel lehetőséget kínálva arra, hogy Európa-szerte bemutassuk Liszt Ferenc munkásságát és az általa vállalt magyarságát. Ennek fontosságát még inkább megemeli, hogy az UNESCO a magyar UNESCO-bizottság javaslatára a 2011-es kettős Liszt-évfordulót beemelte a világ legjelentősebb személyiségei előtt tisztelgő kiemelt évfordulós programok sorába. A magyar kezdeményezést írásban támogatta Franciaország, Németország, Olaszország és Szlovákia UNESCO nemzeti bizottsága is.

Tisztában vagyunk azzal, milyen kiváló lehetőséget nyújt a Liszt-év arra, hogy a magát magyarnak valló virtuóz Liszt Ferenc zenéjén keresztül Magyarországot és a magyar kultúrát nemcsak hazánkban, de Európa- és világszerte láthatóvá, hallhatóvá tegyük. Éppen ezért a Liszt-év kommunikációja során itthon és külföldön egyaránt kiemelt szerepet szánunk Liszt Ferenc "magyar vagyok" kijelentésének, hiszen ez a mondat és a Liszt-évre tervezett minőségi programok bizonyítják, hogy hazánk méltán tartozik évszázadok óta a klasszikus zene élvonalához.

A Liszt-év eddig kialakított projektjeit az alábbi, Lisztre jellemző jelzők, üzenetek köré csoportosítottuk - s itt nemcsak egy jelmondatot, hanem ötöt is fel tudok sorolni képviselő úrnak -: Liszt, a magyar világpolgár; Liszt, a méltán ünnepelt világsztár; Liszt, a zenepedagógus; Liszt, a virtuóz zongorista; Liszt, a keresztény gondolkodó.

A Liszt Ferenc-emlékév kiváló lehetőséget nyújt a valódi nemzeti hagyományápolásra is, amelynek során az egész világ számára értékként mutatja fel Liszt személyét. Igazi eredményt azonban csak akkor remélhetünk, ha először itthon minél szélesebb körben ismertté és elismertté tesszük az alkotó személyét és munkásságát. Kikerülhetetlen felelősségünk, hogy az ifjúság körében újra és újra kialakítsuk a zene szeretete iránti vágyat és felkeltsük a zenetanulás iránti érdeklődést, ezért biztosítunk kiemelt keretet a közművelődési pályázatok, a zenetanulás iránti érdeklődés felkeltését biztosító országos vetélkedők lebonyolításához is.

A Liszt-év során rendhagyó énekórák, valamint a Millenárison megrendezett, a Liszt műveit bemutató úgynevezett Csoki-koncertek sorozata várja a gyerekeket, iskolásokat és családokat.

A Zeneakadémia tanárai mesterkurzusokat tartanak Magyarországon és külföldön, ezzel is bemutatva, hogy a Liszt Ferenc-i zongorahagyomány a mai napig levezethető az alapítóktól a ma tanító professzorokig. A programok között kiemelt szerepet kap Liszt egyházzenei munkásságának bemutatása is. Liszt Ferenc egyházi zenéjét bemutató, hat részből álló mise- és koncertsorozat fog elhangzani a Belvárosi Főplébánia-templomban és a Szent Teréz-templomban. Szeptemberben kerül sor a Liszt Ferenc nemzetközi zongoraverseny megrendezésére, amelyet már tavaly meghirdetett a rendező Filharmónia.

Az emlékévnek nemzetközi előkészületei is vannak, ezek már 2007-ben megkezdődtek, amikor Budapest látta vendégül a Liszt-kutatás néhány kiemelkedő alakját és az európai fesztiválélet kiemelkedő intézményeinek vezetőit. Ezt a programot, amely a "Nemzetközi Liszt Workshop" nevet viseli, azóta is minden évben megrendezték. A workshop munkájának eredménye több olyan, 2011-re tervezett, nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló projekt, mint a német-magyar-osztrák-szlovák koprodukcióban megrendezésre kerülő Liszt-opera bemutatása, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenekarának vendégszereplése Bayreuthban vagy a "World Liszt Day", amelynek keretében 2011. október 22-én Európa több koncerttermében egyszerre csendül majd fel Liszt Ferenc Krisztus című oratóriuma.

Miniszterelnöki szinten bilaterális egyeztetések keretében több alkalommal is fontos témaként merült fel a Liszt-év, így például az osztrák-magyar kormányülésen vagy a francia-magyar egyeztetések során, valamint a vatikáni tárgyalásokon is, amelyeket a felek az említett országok közötti fontos kooperációs lehetőségként értékeltek. A Párizsban megrendezett Liszt-év megnyitóján magyar és francia zongoraművészek lépnek fel együtt, ezzel szimbolizálva, hogy Magyarország és Franciaország szorosan együttműködik a kulturális diplomácia terén a Liszt-év során.

A Liszt-év során természetesen kiemelten foglalkozunk a Liszt életében is szerepet játszó intézményekkel, magyarországi épületekkel, templomokkal, a Bazilikával, a Magyar Tudományos Akadémiával, a Liszt Múzeummal, illetve az UNESCO-világörökséghez tartozó Andrássy úttal is. Még sokáig sorolhatnám a Liszt-honlapot, a lisztutja.hu-t és más egyéb, a Turizmus Rt. és a kormány által létrehozandó kezdeményezéseket, de hát a következő egy évben még lesz időnk ezekre visszatérni.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  245  Következő    Ülésnap adatai