Készült: 2020.07.05.23:20:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

41. ülésnap (2010.11.02.), 74. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Önöknek nyolc évük volt, hogy ezeket a végkielégítéseket vagy bármilyen más, munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos, az önök számára elfogadhatatlan juttatásokat visszaköveteljék, és önök ezt nyolc évig nem tették meg. Miért nem tették meg? Volt nyolc évük rá, volt parlamenti többségük. Úgy látszik, az önök számára a jó erkölcs már akkor is a 2 millió forint fölötti összegeket jelentette egy korai megvilágosodás nyomán, miért nem léptek ebben az ügyben? Miért nem tették meg? Ha ezt megtették volna önök akkor, 2003-ban, 2004-ben, 2005-ben, 2006-ban, 2007-ben, 2008-ban vagy 2009-ben, akkor 2010-ben nekünk már ezzel nem kellene foglalkozni. És az egész politikai elit lenne hitelesebb az emberek számára, hiszen akkor ezek az összegek most nem fordulnának elő, 30 millió és egyebek az MFB-nél vagy pedig a MÁV-nál.

Az az ügy, amit ön mondott, annyiban különbözik azoktól az ügyektől, amelyeket a mai napon is többször fölhoztunk különböző állami cégeknél, hogy ott bíróság által ítélt összegekről van szó, pereskedés végén, elmaradt munkabérrel, valóban végkielégítéssel is, de különböző egyéb kártérítési jogcímeken megítélt összegekről és ezek kamatairól van szó, amelyek már növelt összegek. Tehát nem lehet ugyanazt a kategóriát megnevezni ezen két eseménynél. Az egyik, amikor egy BKV típusú szerződést kötünk, és abban valakinek közel 100 millió forintos végkielégítés jár, és ha itt valaki pereskedik, s annak a végén, egy többéves jogi procedúra végén kap meg különböző más jogcímeken ilyen összegeket.

De kérdezem én: önök hol voltak nyolc évig? Miért nem tűnt föl önöknek nyolc év alatt, hogy ezt meg kellett volna tegyék? Miért most ismerik be, utólag, hogy hibáztak, elmulasztottak fontos döntéseket? Önök ezt erkölcstelennek tartják, szemet hunytak efölött, és megtűrték nyolc évig. Miért nem léptek nyolc év alatt semmit ebben az ügyben? Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai