Készült: 2020.07.05.00:41:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

41. ülésnap (2010.11.02.), 12. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:22


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Sokféle dolgot mondott frakcióvezető úr, szerintem néha egymásnak ellentmondóakat is, akár az alkotmány betartásával vagy annak szemétbe dobásával, akár más kérdésekkel kapcsolatban. De hadd világítsam meg önnek azt, hogy mi nekünk a legfontosabb kérdés itt a 98 százalékos különadónál. Ilyen szempontból valóban lehet azt mondani egy volt miniszterelnökkel, hogy útelágazáshoz érkeztünk, de mindenképpen egy választóponthoz érkeztünk, ahol el fog válni az előző kormány politikája és ennek a kormánynak a politikája. Ez a szavahihetőség. Ha mi most azt mondanánk, hogy feltesszük a kezünket, és valóban nem lehet 98 százalékos különadót kivetni a végkielégítésekre, ha azt mondanánk, hogy majd jövőre hozunk valami jogszabályt, de akik az előző hónapokban, januárban, májusban, augusztusban kaptak valamilyen égbekiáltó, mondjuk, 49 millió forintos juttatást a munkaviszony megszűnésekor, mint ahogy a Duna TV-ben ez megtörtént, akkor felemeljük a kezünket, hát azt a 49 milliót már vigyék, majd jövőre megfogjuk a következő ilyesfajta juttatásokat.

Akkor önök azt kérnék számon rajtunk, teljes joggal, hogy miért nem tartja be a Fidesz a választási ígéreteit; a Fidesz-KDNP-kormány ugyanolyan kormány, mint az előzők, mert csak ígér, és aztán nem tartja be. Azt mondanák a választóink: kétharmados parlamenti többséget adtunk a Fidesz-KDNP-nek, hogy ezzel éljen, és utána azt mondja, hogy az Alkotmánybíróság döntése után visszakozik, és ezt a társadalmi igazságosság szerint teljesen elfogadható 98 százalékos különadót - hiszen ön is tudja, ön is emberek között mozog, látja, hogy az emberek nem tartják igazságosnak, hogy valakit, teszem azt, ismételten egy MÁV-os példát mondanék, 2009. szeptember 11-én fölvesznek, majd most elbúcsúzik a kormányváltás után 8 millió 50 ezer forinttal. Nem tart szerintem senki sem igazságosnak ilyesfajta rövid pályafutások után egy ilyen óriási összeget! Nos, azt mondanák, hogy hiába van kétharmados többségünk, ugyanúgy nem értünk el semmit, mint azok a pártok, amelyek csak feles többséggel bírtak az előző időszakban.

Nekünk ez hitelességi kérdés, nekünk ez a választókkal szembeni bizalmi kérdés, hogy igenis ezt a törekvésünket véghez vigyük. Olyan dolgokat vállaltunk a kormányprogramunkban, amelyek végrehajthatók, nem ígérgettünk olyan dolgokat, amelyek végrehajthatatlanok, szemben más pártokkal, de azt mindenképpen meg is akarjuk tartani.

A cinizmussal kapcsolatos vádjait pedig teljes mértékben visszautasítanám. Nem akarok személyeskedni, de hát ön volt az, aki néha mellényben, néha zakóban volt itt, a jogi kiskapukra játszott a parlament nyitóülésén is. Úgy gondolom, a kormány felemelt sisakrostéllyal áll itt is, és elmondja, hogy mi a célja, mi a pontos szándéka a különadók bevezetésével: a társadalmi igazságosság szolgálata. És ez egyáltalán nem egyezik az alkotmánybírósági döntés szellemével. Szeretnék idézni ebből pár mondatot.

"A közerkölcs védelmének szükségességét a legfontosabb nemzetközi emberi jogi dokumentumok kivétel nélkül elismerik." Ugye, az erkölcs túlmutat a jogszabályokon, éppen ezért azt kell figyelembe vegyük. "A visszaélések megakadályozását célzó, a társadalom igazságérzetét érvényesítő törvény nem alkotmányellenes önmagában." És ismét egy helyen az Alkotmánybíróság külön felhívja figyelmet "a jó erkölcsbe ütköző, államtól származó jövedelmek külön mértékű adóztatása az adott adóévben" - tehát ez lényegében a januárig terjedő visszamenő hatály - "az alkotmány 70/I. §-ának új (2) bekezdéséből eredő lehetőség."

(13.40)

Teljes mértékben lehetősége van a kormánynak vagy a kormánypárti képviselőknek, hogy egy ilyen javaslatot benyújtsanak az adott adóévben. Senki más nem állt elő a parlamentben semmilyen más javaslattal, hogy hogyan lehet ezeket az igazságtalan és mindenki számára erkölcsileg elfogadhatatlan, 20-30-40-50 milliós vagy 100 milliós végkielégítéseket visszavenni. Ezért van a javaslatunkban az adóoldalról történő elvonás, mert ezt tartottuk kizárólag elfogadhatónak vagy keresztülvihetőnek. Mi ezért fogjuk a választóink előtt ezt az ígéretünket végrehajtani, és négy év múlva, mikor elszámolunk előttük azzal a kétharmados megbízással, amit kaptunk tőlük, akkor nem fogjuk azt mondani, mint az előző kormányok, hogy sajnálom, megpróbáltuk, de nem tudtuk végrehajtani, hanem mi végre is fogjuk hajtani azt, amire példátlanul nagy támogatottsággal felruháztak minket a választók. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai