Készült: 2020.07.05.05:02:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2005.11.15.), 100. felszólalás
Felszólaló Körömi Attila (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:02


Felszólalások:  Előző  100  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÖRÖMI ATTILA (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Két módosító javaslatot nyújtottam be, e két módosító javaslat mellett szeretnék érvelni.

Az egyik szövegszerű módosító javaslat: a törvényjavaslat 3. §-át szeretném kiegészíteni, amely tulajdonképpen felhatalmazza a pénzügyminisztert a költségvetés hiányának kezelésére. Én nem hiányt növelő és nem bevételt növelő javaslatot teszek itt a szövegszerű módosításban, azt kérem az Országgyűléstől, hogy hatalmazza fel a pénzügyminisztert, miszerint a pletykákból, innen-onnan, különböző tanulmányokból sokat hallott, a rendszerváltoztatáskor 20 milliárd dollárt kitevő költségvetési hiány pontos összegéről, annak azóta történő kezeléséről, tőke- és kamatösszetételéről, a jelenlegi hiányon belüli részesedéséről kapjon már az Országgyűlés egy pontos és világos képet.

Én nem akarok elébe menni a további javaslataimnak, először lássunk világosan, tisztán a pénzügyminiszter beszámolójából és ne különböző pénzügyi műhelyekből előkerülő, ilyen-olyan-amolyan, a guruló dollárokat elemző írásokból, és utána majd meglátjuk, hogy az Országgyűlés mit tud tenni a hiány gyökerét képező, akkor felhalmozott és a nép nyakába varrt költségvetési, államháztartási hiánnyal. Ez egy szövegszerű módosító javaslat, kérem a támogatását.

A másik módosító javaslatom egy közös forráshelyről két másik helyre csoportosítana át összeget. Arra kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a Magyarok Világszövetségének 1992-től 2000 decemberéig fennálló állami támogatását, amely 200-250 millió forintos nagyságrendben állt rendelkezésre, tüntesse föl ismét a Külügyminisztérium fejezetében, biztosítsa ezt a legnagyobb magyar civil szervezet működésének megalapozásához.

Itt én most nem kívánok önöknek részletes tájékoztatást adni, mi minden tevékenységet lát el a Magyarok Világszövetsége, aki ennek utánanéz, pontosan látja, hogy dolgozó, élő, a magyarság számára rendkívül fontos érték- és érdekvédő, érték- és érdekközvetítő szerepet lát el az élet számos területén. 250 millió forint beállítását javaslom tehát a Külügyminisztérium fejezeten belül, mint ahogy az volt 2000. december 31-ig.

A másik módosító javaslatommal pedig azt kérem a tisztelt Háztól immáron talán ötödik éve, hogy a pécsi vérellátó központ teljes újjáépítésére a Ház különítsen el 829,8 millió forintot, ez a teljes rekonstrukciót vagy akár egy új zöldmezős beruházás elindítását vagy nagybani megépítését jelentené. Mindannyian tudjuk, akik a régióban élünk, de a régión kívül is, hogy a pécsi vérellátó központ az országban talán a legtöbb nagyműtétet, nagy vérigényű műtétet szolgálja ki a pécsi klinikák megsegítésével, a vérplazmagyártást az ottani körülmények akadályozzák. Ez egy olyan fontos országos program, amelynek a költségvetésbe való visszaemelése indokolt, amely egyébként a kormányváltás után került ki a költségvetésből.

(12.00)

Mikola miniszter úr minisztersége alatt ez a program nevesítésre került a ciklus végén, el is indult a program megvalósítása, a szükséges egyeztetések a megyei önkormányzattal lezajlottak, tulajdonképpen a program elindult volna, ezt a kormányváltás törte derékba. Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a pécsi vérellátó központ teljes rekonstrukciós programját emelje vissza fősoron az Egészségügyi Minisztérium fejezetén belül.

Erre a két összegre javaslom, hogy az Országgyűlés a négy parlamenti párt alapítványának költségvetési támogatását szüntesse meg. Tehát azt kérem a tisztelt MSZP-s, SZDSZ-es, fideszes és MDF-es képviselőktől, hogy kezdjük magunkon a sort, a pártok rendes éves normál támogatása a költségvetésben szerepel, ezen felül semmi szükség arra, hogy ilyen költségvetési helyzetben a négy parlamenti párt 444 milliótól 105 millióig, az MDF-től az MSZP-ig még saját alapítványát támogathassa az adófizetők pénzéből.

Hozzáteszem: ha olyan alkotmány lenne életben Magyarországon, amelyre ez az ország és a nemzet egyébként felépült, akkor talán ennek még alkotmányossági aggályait is ki lehetne mutatni. De én nem ezt kérem, inkább a lelkükre szeretnék hatni, kérem, hogy a pártalapítványok támogatását vegyék ki, és ezt adják oda a pécsi vérellátó központnak, illetve a Magyarok Világszövetségének.

Köszönöm, elnök úr.
Felszólalások:  Előző  100  Következő    Ülésnap adatai