Készült: 2020.07.05.23:01:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 178. felszólalás
Felszólaló Körömi Attila (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  178  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÖRÖMI ATTILA (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A délelőtti vita folyamán, ahol arra próbáltam rávilágítani, hogy ha lenne egy kormány Magyarországon, amelyik végre részletes, számon kérhető, világos, egységes, áttekinthető költségvetést nyújtana be, akkor nem ilyen vagdalkozó vitának lehetnénk a részesei. Mert a képviselők nem tehetnék meg, hogy ott lódítanak, ahol akarnak, és ahol a saját pártjuk érdeke úgy kívánja.

Én nem tettem mást, mint felolvastam a kormány által benyújtott törvényjavaslat első oldaláról azt a mondatot - nyilván rövidítve, időspórolás érdekében -, miszerint az Országgyűlés a központi költségvetést 21 százalékos hiánnyal kívánja elfogadni - ide van írva, meg kell nézni. Kóka miniszter úr ezt kifogásolta. Szó szerint nem emlékszem pontosan, mit mondott, de arra célzott, mintha én ezzel elvetettem volna a sulykot, mert nem szokás a kiadási főösszeg százalékában meghatározni a központi költségvetés hiányának mértékét, hanem a GDP arányában szokás meghatározni.

Biztos így van, így lehet elvarázsolni azokat a választópolgárokat, akiknek nem kötelessége a számviteli rend szerint olvasgatni a költségvetést. Ha ez a rend, akkor határozzák meg az össznemzeti termék százalékában, de nem tilos a kormányoknak közérthető módon előterjeszteni az ország költségvetését, mert mégiscsak életszerűbb, ha a hiányt a kiadások százalékában határozzuk meg. Sokkal életszerűbb, és sokkal könnyebb elképzelni, hogy milyen teher előtt áll az ország, ha azt mondjuk az embereknek, hogy ennyit akarunk elkölteni, azonban ennek a fedezetére 21 százaléknyi összeg nincs biztosítva.

Én akkor azt ígértem Kóka miniszter úrnak, hogy röviden még válaszolni fogok neki, hiszen a független képviselők beszédkerete letelt. Szerettem volna világossá tenni az Országgyűlésnek; nem tettem mást, mint idéztem a kormány (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) előterjesztéséből. És nem kell félnie a kormánynak sem a közérthetően megfogalmazott mondatoktól - előbbre fog jutni a vita.

Köszönöm, elnök úr, a türelmét.
Felszólalások:  Előző  178  Következő    Ülésnap adatai