Készült: 2021.10.16.01:10:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

85. ülésnap, 156. felszólalás
Felszólaló Dr. Kovács Zoltán (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:14

Felszólalások:  <<  156  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! “Szolgálunk és védünkö, ennek a jelszónak a szellemében végezték munkájukat mostanáig a rendőrök, az újkori demokrácia történetében. Önök a belügyminiszter asszonnyal együtt politikusként irányítják a minisztériumot, így ezen belül a rendőrséget is.

Nincs kétségem afelől, hogy a rendőrség munkáját a jogszabályoknak és a szakmai szabályoknak megfelelően kívánja végezni napjainkban is. Az azonban mégiscsak szöget üt az ember fejébe, hogyan lehet az, hogy az önök által irányított rendőrség orra előtt sorban hagyják el az országot a rendszerváltás óta az ország legnagyobb botrányává dagadt ügy, a K&H Equities brókercégnél és a miniszterelnök volt bankjánál, az Inter-Európa Banknál történt több tízmilliárdos sikkasztás és pénzmosás potenciális gyanúsítottjai.

Az ügy egyik kulcsfigurája Kulcsár Attila, akit a nyomozás során, noha jelentős számú bűncselekmény elkövetését bizonyító adat állt az önök rendelkezésére, úgy kezeltek, mintha egy bolti szarka lett volna. Így történhetett meg az, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat által már mintegy két hete figyelt személy nyugodtan elhagyhatta az országot. Ezt önök annak ellenére nem akadályozták meg, hogy a szolgálatok napi jelentésekben hozták a rendőrség tudomására azt, hogy Kulcsár Attila rendkívül nagy aktivitással kívánja a sikkasztás nyomait eltüntetni. Sőt, közben az önök kormánya egy másik tagjának, kivételesen a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárnak titkos találkán, már jóval a szökését megelőzően beszámolt a hatalmas botrányról. Figyelték minden lépését, lehallgatták telefonját, sőt azt is bejelentette a rendőrségnek - hitetetlen -, hogy külföldre távozik. Az állami szervek a határig kísérték, feltartóztatták, majd elengedték.

Ezek után felmerül a kérdés: miért fordítanak milliókat figyelésre, lehallgatásra, ha a delikvenst határig kísérve szökni hagyják? Mi az oka, hogy egy ilyen hatalmas botrány főszereplőjét még csak őrizetbe sem veszik? Miért érdekelt a rendőrség a milliárdos sikkasztó és társai külföldre távozásában?

Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  156  >>    Ülésnap adatai