Készült: 2020.06.05.06:26:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

223. ülésnap (2001.09.06.), 160. felszólalás
Felszólaló Dr. Szakács Imre (Fidesz)
Beosztás ifjúsági és sport minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZAKÁCS IMRE ifjúsági és sportminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Való igaz, hogy az olimpia rendezésének gondolata, illetőleg tulajdonképpen a pályázat ennek a rendezéséhez, miután bekerült a köztudatba, azóta nagyon sokfelé téma. Különböző felmérések és közvélemény-kutatások alapján a magyar polgárok jelentős része jó ötletnek tartja és támogatja a rendezés megpályázását. Azt gondolom, hogy szerényebb képességgel megáldott politikusok is fel tudják mérni az ilyen közhangulat jelentőségét, és azok a kezdeti ellenállások, illetve olyan kezdeti hangok, amelyek fantazmagória vagy őrültség szintjére próbálták a bejelentést levinni, pár nappal a bejelentés után elhallgattak, és a közvélemény-kutatási eredmények, illetőleg az emberek fogadtatása, az ötlet fogadtatása után ők is a támogatók közé álltak be.

Ilyen szempontból azt gondolom, ez teljesen természetes, hogy egyfajta nemcsak társadalmi egység alakul ki a pályázat mellett, hanem azon túlmutató politikai egység is, hiszen korábban a Magyar Szocialista Párt elnöke is támogatólag nyilatkozott az olimpia pályázatáról, illetőleg a Szabad Demokraták Szövetsége is, és természetesen a MIÉP is úgy nyilatkozott, hogy ez egy jó, támogatható gondolat és ötlet. Nemcsak azért, mert emögött egyfajta nemzeti egységet lehet felsorakoztatni, és mint tudjuk jól, erre nagy szüksége van a magyar polgároknak, hanem amiatt is, mert mindenki, aki egy kicsit is belegondol egy ilyen pályázatnak a jövőjébe és a mélységeibe, tudja jól, hogy ebből bizony nagyon sokat profitálhat az ország, nagyon sokat profitálhat az a város, amelyik a rendezője - és mint ilyen, természetesen Magyarország tekintetében ez csak a főváros lehet.

Ha megnézzük Szöultól kezdődően, hogy igazán egy-egy olimpia rendezésének ki a nyertese, akkor jól láthatjuk, hogy az a város, amely a rendezési jogot elnyeri. Olyan fejlesztések történnek ugyanis ezen a területen, amelyek nemcsak a sportlétesítményeket érintik, hanem természetes módon az egyéb szolgáltatásokat is, akár a szállások, a szállodai kapacitások tekintetében, a szórakoztatóipar és természetesen a közlekedés tekintetében is, hiszen nem elég, hogy gyönyörű szép, egyébként a sportvilág csodálatát, elismerését kivívó sportlétesítményeink vannak, ahhoz az is szükségeltetik, hogy amikor a sportolók mozognak az olimpia ideje alatt, egyik helyszínről a másikra mennek a nézők, akkor olyan infrastruktúra szolgálja ki őket, amellyel gyorsan és kényelmesen eljuthatnak a céljukhoz. Ezek a feltételek minden egyes eddigi olimpiánál megtörténtek, úgyhogy ha - bár én nem tudok - egy fővárosi vezető fejével gondolkodnék, akkor kimondottan kívánatosnak tartanám egy ilyen olimpia megrendezését, hiszen ez maga után vonná a főváros közlekedésének fejlesztését is.

Valószínű, hogy e gondolatok mentén és a politikai szembenállás, a napi politikai acsarkodások és rövid távú politikai érdekek félretételével döntött így a főváros többsége. Tudom jól, hogy a fővárosban, az ott ellenzékben lévő pártok kezdettől fogva támogatták ezt a felvetést és az ötletet.

Azért azt el szeretném mondani a képviselő úrnak, hogy ez a felvetésnél azért több, bár mindenki úgy gondolja, hogy a miniszterelnök úr lausanne-i, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál tett látogatásával merült fel ez az ötlet. Ez nem így történt. Ez a kormány nem az a kormány, ahol a kormányfő egy felvetését, mondjuk, a nyugdíjasok reptetését bedobja; az ifjúsági és sporttárca már jóval ezt megelőzően megkezdte az erre való felkészülést, felmértük a lehetőségeket, beszereztük az előző olimpiákat rendező városoknak és olimpiai bizottságoknak a véleményét, egyeztettünk a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőivel, és így sikerült egyébként azt az egységet kialakítani, ami mára felállt, hogy a kormány is, a Magyar Olimpiai Bizottság is és akkor a rendező városként belépő főváros is egyöntetűen tudja támogatni ezt a pályázatot.

Bízzunk benne, hogy ez így egy sikeres pályázat lesz. (Taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai