Készült: 2020.06.05.05:28:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

223. ülésnap (2001.09.06.), 152. felszólalás
Felszólaló Dr. Szakács Imre (Fidesz)
Beosztás ifjúsági és sport minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:38


Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZAKÁCS IMRE ifjúsági és sportminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Azt gondolom, hogy egy fontos kérdésre világít rá Bauer Tamás képviselőtársam napirend utáni felszólalása. Nevezetesen arra, hogy a magyar nemzetnek azokat a tagjait, azokat a tudósokat, művészeket, akik olyan teljesítményt tettek le nemcsak a nemzet, hanem a világ elé, a világ asztalára, ami a magyar nemzet elismertségét, a magyar alkotókészségnek, a magyar művészeti és tudományos világnak nemzetközi elismeréseket hoz, nos ezeket a kiváló művészeket és tudósokat megfelelő módon el kell ismerni, a mindenkori államnak kötelessége, hogy az ő teljesítményüket megfelelően díjazza.

A hozzászólást hallgatva végül is ezt a napirend utáni felszólalást úgy értékelem, hogy Bauer Tamás dicsérőleg szól erről a kérdésről, hiszen ha a díjazottakat nézzük, például Teller Ede, a hidrogénbomba atyjaként emlegetett világhírű magyar tudós a háború előtt ezt a kitüntetést származása miatt vélhetően nem kaphatta volna meg. Időszerű volt, hogy ez a kitüntetés az ő nyakába is odakerüljön. Az én ismereteim szerint és ismerőseim körében, ha erről a témáról beszélgettünk, mindenki elismeréssel nyilatkozott a Corvin-láncról, egy olyan magas kitüntetésként minősítette, amely napi politikai ügyektől és szándékoktól messze áll, azok felett van. A mindenkori miniszterelnök, a mindenkori kormányfő Kossuth-díjakat is ad át, és mint tudjuk, az ötvenes évek elején - minden értékítélet nélkül mondom ezt - bányászok, szövőnők, fonónők is megkaphatták ezt a kitüntetést. Egy biztos: szükség van arra, hogy a nemzet nagy gondolkodóit és művészeit ki tudjuk tüntetni.

Azt, hogy ezt a kormányfő adja át, azért tartom kritikaként megfogalmazva képviselőtársam szájából furcsának, főleg arra hivatkozva, hogy az államfő mintegy a nemzet egységét jeleníti meg, hiszen ha visszaemlékezünk az államfő tavalyi parlamenti választására, tudjuk jól, hogy a jelenlegi államfőt éppen a Szabad Demokraták Szövetsége és a Szocialista Párt képviselőinek nem támogatása okán kellett egy háromfordulós procedúrában megválasztani. Kíváncsi lennék, ha ezt a magas kitüntetést, a Corvin-láncot az államfő adná át, milyen kifogást találtak volna az SZDSZ-es képviselők. Esetleg azt, hogy ők nem szavaztak a köztársasági elnökre? Azt gondolom, hogy ezeken a napi politikai vitákon felül kellene emelkedni. Azt kellene megnézni, hogy kik azok a személyek, akik megkapják ezt a magas kitüntetést, azt kellene megnézni, hogy az ő tevékenységük valóban olyan, amely a világ elismerésére, de a magyar nemzet elismerésére mindenképp méltó, és azt kellene megnézni, hogy e mögött az elismerés mögött nem egy ember, nem a miniszterelnök, hanem a magyar állam, azaz a magyar nemzet áll.

Minden kitüntetett úgy nyilatkozott, hogy nagy megtiszteltetésként élte meg, hogy megkapta ezt a magas kitüntetést, senki nem tiltakozott ellene. Azt gondolom, nagyon rossz ízű az olyan jellegű hozzászólás - és képviselőtársam, ezt a hozzászólását nem ilyennek értékelem -, amely kétségbe vonná a Corvin-lánc értékét, a kitüntetés erkölcsi és akár anyagi elismerésének súlyát.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

(Az elnöki széket Gyimóthy Géza, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

 
Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai