Készült: 2020.06.03.19:03:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap (2001.06.19.), 386. felszólalás
Felszólaló Dr. Szakács Imre (Fidesz)
Beosztás ifjúsági és sport minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:04


Felszólalások:  Előző  386  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZAKÁCS IMRE ifjúsági és sportminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, kedves elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Való igaz az ön megállapítása: ahogy a közvélemény tudomást szerzett arról, hogy a polgári kormány pályázatra ösztökélné a fővárost és a 2012-es olimpia megrendezését célnak tűzi ki, rögtön másnap már ellenhangok is megjelentek, amelyek finomodtak, és - ahogy a képviselő úr is mondja - a hátbatámadás után oldaltámadásba mentek át.

(23.00)

 

Hiszen ugyanakkor ezzel párhuzamosan az interneten különböző újságokban felmérések készültek, hogy a lakosság hogyan fogadja ezt az ötletet, ezt a felvetést. Látszott, hogy a lakosság többsége szimpatizál az ötlettel, azt gondolja, hogy ez egy olyan cél, amelyet érdemes kitűzni a nemzet elé, érdemes egy nemzeti összefogást összehozni e cél érdekében, hiszen egy olimpia megrendezésének a joga olyan előnyöket jelent nemcsak Magyarország, hanem az egész térség számára, ami nemcsak a nemzeti önbecsülésünket, hanem egy jelentős gazdasági fejlődést is indukálhat. Ezeknek a fényében ezek a hangok valóban már nem hátba támadósak, hanem oldalba támadósak lettek, azonban érdemes megnézni, hogy honnan jönnek ezek a hangok.

Az első szabadon választott kormánynak a rendszerváltoztatás után nagyszabású terve volt arra, hogy a honfoglalás 1100 éves évfordulóját méltó módon ünnepelhesse meg a nemzet. Tudjuk, hogy 1994-ben kormányváltás volt, és az azt követő szocialista-liberális kormány ezt a tervet elvetette, azt a lehetőséget a nemzetnek, hogy megünnepelje a honfoglalás millecentenáriumát, nem adta meg. Nem véletlen, hogy ha politikai oldalról érik támadások az olimpia megrendezésének az ötletét, akkor ezekből a körökből, ezekből a politikai körökből érkeznek ezek a támadások.

Van egyébként ennek egy óriási logikai bukfence is, hiszen a liberális oldalról érkező támadásoknál legfőképpen a főváros nem megfelelő infrastruktúrája az indok, és ebben felhánytorgatják - egyébként nem igaz, de állandóan felhánytorgatják az elmúlt három évben -, hogy ez a kormány nem ad megfelelő támogatást a főváros fejlesztésére. Ha nekik ez lenne az érdekük, akkor az lenne természetes magatartás tőlük, hogy támogatják az olimpia megrendezésének az ötletét, hiszen ez természetes módon a fővárosban nemcsak a sportlétesítményeknek a fejlesztését, hanem az összes fővárosi infrastruktúra, kezdve a közlekedéstől, szállodakapacitás-fejlesztés, panziókapacitás-fejlesztés, és egyéb olyan szolgáltatások bővítését jelentené, amely mindenképpen a fővárosban lakók és a főváros érdekét is szolgálja. De úgy tűnik számunkra, hogy az oktalan és csak azért is a polgári kormány akaratával, elképzeléseivel, ötletével szembenállás a saját érdekeiket is háttérbe szorítja, és nem partnerek ebben.

Ettől függetlenül a polgári kormány nagyon bízik abban, hogy - főleg, ha megszületnek azok a szakértői anyagok, amelyeknél már konkrét, számszerű értékekre lehet támaszkodni, elemzésekkel lehet a gazdasági hasznát, illetőleg a beruházások későbbi megtérülését megnézni - ezek a hangok egyre csendesebbek lesznek, és sikerül egy nemzeti összefogást e mellé a gondolat mellé felállítani. Hiszen, mint említettem, egy olimpia megrendezése az utóbbi húsz évben mért adatokkal mindenképpen rentábilis és nyereséges vállalkozás, másrészről pedig az adott nemzet olyan infrastrukturális fejlesztését valósítja meg egy adott körzetben, városban vagy régióban, amely utána az ott lakóknak az életminőségét is jelentősen emeli, nem beszélve arról, hogy egy sikeres olimpia megrendezése után a világ nemzetei mindig elismeréssel adóznak a rendező országnak, a rendező nemzetnek. Én azt gondolom, hogy ezeket a szempontokat kellene figyelembe venni azoknak, akiket a képviselőtársam oldalba támadóknak nevez, és valóban lenne egy olyan eszme, amely mögé fel lehetne sorakoztatni egy nemzeti közmegegyezést és akaratot.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  386  Következő    Ülésnap adatai