Készült: 2020.06.05.03:26:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

215. ülésnap (2001.06.12.), 246. felszólalás
Felszólaló Dr. Szakács Imre (Fidesz)
Beosztás ifjúsági és sport minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:09


Felszólalások:  Előző  246  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZAKÁCS IMRE ifjúsági és sportminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nem állítom azt, amit Bogár államtitkár úr az ön előző interpellációjával kapcsolatban mondott, hogy cinikus, gonosz és demagóg, én csak azt mondom, hogy nem igazán az olimpiai eszme nemességéhez igazodó volt a kérdése. (Taps a kormánypártok és a függetlenek soraiban.)

 

(17.10)

 

Az első felvetés, miszerint a miniszterelnök úr meghívatta magát a World Sports Forumra, amely a világ egyik legrangosabb, legtekintélyesebb sportfóruma - úgy is lehetne mondani, hogy a sport Davosa -, természetesen teljesen abszurd felvetés (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.), hiszen ezen valakinek fölszólalni és előadást tartani rendkívül nagy megtiszteltetés, és csak olyanokat hívnak oda, akiknek nagyon komoly sportmúltjuk és -kapcsolatuk van. (Derültség és taps az MSZP padsoraiban. - Dr. Kis Zoltán: A megyei II-ben!)

Önnek abban is igaza van, hogy az olimpiákat városok rendezik, azonban... (Zaj, közbeszólások az SZDSZ és a MSZP soraiból.) Megkérem képviselőtársaimat, hogy ha bele akarnak kiabálni, nyugodtan tegyék, de nem megy a dolog egyszerre. (Horn Gábor: Ahogy önök az előbb tették! - Az elnök csenget. - Horn Gábor: Olyan szimpatikus!)

Az olimpiák rendezése tehát általában úgy működik, hogy kell hozzá az adott nemzeti olimpiai bizottság szándéka, egy város, amely valóban elvállalja a rendezést, és természetesen az adott nemzeti kormány szándéknyilatkozata, hiszen ehhez a vállalkozáshoz, beruházáshoz állami garanciát is vállalni kell.

Arra a kérdésére, hogy hol kívánja a kormány megrendezni: természetesen ez jelen pillanatban csak egy szándék, hiszen a pályázat benyújtásának szándéka nem azt jelenti, hogy a pályázatot feltétlen meg is nyeri az adott pályázó ország. Egy-egy olimpiára több város pályázik, az eredmény pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése alapján születik.

Szeretném azonban elmondani, hogy a kormány következetes sportlétesítmény-fejlesztési koncepcióval rendelkezik, hiszen elkezdődött a stadionoknak egy olyan rekonstrukciós programja, amely három év alatt közel 13 milliárd forint állami támogatással valósul meg. Folyamatban van az Ifjúsági és Sportminisztérium által azoknak az olimpiai edzőtáboroknak és edzőtermeknek, edzőparkoknak a kialakítása, amely szintén jelentős sportberuházást jelent.

Ugyanakkor az is természetes, hogy egy olimpia megrendezése nemcsak sportlétesítmények beruházását jelenti, hanem jelentős infrastrukturális beruházásokat is. Elég, ha csak a barcelonai olimpia beruházásait megnézzük. Az arra fordított teljes, közel 9 milliárdos beruházási összegnek alig 10 százalékát fordították közvetlenül sportlétesítmény-beruházásra a katalánok, a fennmaradó összeget a szállodai infrastruktúrára, közlekedésre és egyéb olyanra, amely az odalátogatóknak megfelelő feltételeket nyújtott, hogy jól érezzék magukat és élvezzék az olimpiát.

Ezek a beruházások természetesen meg kell hogy valósuljanak, bár az is jellemző, hogy nem egy városban van valamennyi olimpiai sportág versenyeinek a lebonyolítása, hanem ez eltérő. Így természetes, hogy Magyarországon sem csak a főváros fejlesztését jelenti ez. Amikor az olimpiára látogatók ideérkeznek, átlépik Hegyeshalomnál vagy bármely más határnál az országunk határát, akkor az autópályán végighaladva, az olimpia színhelyéig eljutva is benyomásokat szereznek, és ezeknek olyanoknak kell lenni, amelyek megnyugtató, jó képet festenek az országról.

Ezért azt kérem, hogy mindenki támogassa ezt a vállalkozást. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  246  Következő    Ülésnap adatai