Készült: 2020.06.05.02:03:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

214. ülésnap (2001.06.11.), 214. felszólalás
Felszólaló Dr. Szakács Imre (Fidesz)
Beosztás ifjúsági és sport minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:04


Felszólalások:  Előző  214  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZAKÁCS IMRE ifjúsági és sportminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Igen, amióta az újságokban, médiákban megjelent a felvetés, hogy Magyarország pályázhatna a 2012-es olimpia rendezésére, nagyon sok vélemény jelent meg ezzel kapcsolatosan. Én is azt látom, amit a képviselő úr, hogy az utóbbi időben, ahogy haladtunk előre az időben, és az emberek barátkozhattak ezzel a gondolattal, egyre több támogatója van ennek a felvetésnek. Egy internetes újságban, ahol szavazni lehetett erről a kérdésről, az ott véleményt nyilvánítóknak több mint a fele támogatta azt, hogy Magyarország pályázzon ennek az olimpiának a megrendezésére, és vágjunk bele ebbe a nagy vállalkozásba.

Azt is elgondolkodtatónak tartom, hogy úgy tűnik, ebben egy pártpolitikától független támogatás is felmerült, hiszen a legnagyobb ellenzéki párt elnöke is megfontolásra méltónak találta az ötletet, és emögött azt a felismerést látom, hogy vannak, akik túl tudnak lépni azon a rögtön felmerülő első gondolaton az ötletre, hogy vajon mennyibe fog ez nekünk kerülni. Már egy korábbi napirend utáninál a múlt héten elmondtam, hogy minden olyan felvetés, amely a polgárokra jutó adónövelést vagy egyéb financiális kérdéseket vet fel, eltévelyedett, nem idevaló, hiszen ez nemcsak egy olimpiának a megrendezését jelenti, hanem az összes ahhoz kapcsolódó beruházás megvalósítását is.

Nagyon jól tudjuk, hogy amikor a Forma-1-es futamokra augusztusban a külföldi vendégek beérkeznek, nemcsak azon mérik le Magyarországot, hogy vajon milyen a Hungaroring, a körülötte lévő szolgáltatások lehetősége, hanem amikor Hegyeshalomnál vagy más helyen átlépik a határt, akkor bizony megnézik, hogy vannak-e autópályák, milyen a közlekedési lehetőség, ha az autópálya mellett megáll egy benzinkútnál, ott milyen a kiszolgálás, és nagyon sok hasonló módon, azaz az olimpiai beruházással összefüggésben nagyon sok más, nemcsak a fővárosban, hanem az ország teljes területén szükséges beruházásokat is meg kell valósítani.

Arról már nem is beszélve, hogy a szállodai kapacitás és a különböző infrastruktúrák beruházása is jelentős összeg. Adatként csak annyit szeretnék elmondani, hogy a barcelonai olimpia megrendezése során a katalán állam a teljes beruházásoknak alig 10 százalékát fordította a sportlétesítmények fejlesztésére és beruházására. A beruházásoknak közel 90 százaléka turisztikai, idegenforgalmi és közlekedési infrastruktúra fejlesztésére fordítódott. Ezek a beruházások természetesen utána az adott ország, így Magyarország, a magyar lakosság, a magyar polgárok kényelmét és komfortosabb érzését fogja biztosítani, és nem lebecsülendő valóban az a bevétel, amely az olimpia két hetén túlmenően is megjelenik, hiszen itt nemcsak a jegybevételekkel kell számolni, hanem majdan az idelátogató turistákkal, Magyarország szépségére, a főváros szépségére kíváncsi turistákkal is.

Szerintem az is egy elhibázott nézet, amikor kimondottan a főváros és a kormány közötti, egyébként meggyőződésem szerint nem meglévő ellentétet próbálják szítani. Teljesen természetes, hogy egy Magyarországon rendezendő olimpia fő központjának a fővárosnak kell lennie, és így a fővárosi beruházásokat is mindenképp meg kell valósítani. Teljesen rosszindulatú az a beállítás, amikor azt mondják, úgy próbálják ezt a kérdést egyesek felvetni, hogy most a kormány és a főváros vezetése között ebben valamilyen feszültség legyen; nem is lehet, hiszen a főpolgármester úr is üdvözölte az ötletet, és a fejlesztésekkel kapcsolatos kérdéseit megfogalmazta.

Összegezve: azt gondolom, hogy nemzeti összefogás tűnik a pályázat körül körvonalazódni, és ha bízunk benne, hiszünk benne, hogy ezt meg tudjuk valósítani, nemzeti összefogással ez sikerülni is fog.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 
Felszólalások:  Előző  214  Következő    Ülésnap adatai