Készült: 2020.09.19.15:29:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

328. ülésnap (2013.11.25.), 238. felszólalás
Felszólaló Vincze László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Fenntartható fejlődés bizottsága
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:34


Felszólalások:  Előző  238  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VINCZE LÁSZLÓ, a fenntartható fejlődés bizottságának előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A fenntartható fejlődés bizottsága ma délelőtt tárgyalta meg a törvényjavaslatot. Itt is alakultak ki vitás kérdésekre irányuló válaszok és megjegyzések. Ugyanakkor az is látszott, hogy a törvényjavaslatot mindenképpen támogatni kell, hiszen különböző időpontok vannak, főleg ha a földtulajdonszerzés kifüggesztését is figyelembe vesszük, márpedig ezt is törvény szabályozza. Különböző időpontok lépnek be ennélfogva, hiszen a használati viszonyokra, a tulajdoni viszonyokra a május vonatkozik, a haszonbérleti szerződés esetében a 15 nap, a tulajdonszerzés esetében a 30 nap, ezért vannak olyan szakaszok a törvényben, amelyek december 15-ével fognak hatályba lépni, és vannak olyan szakaszok, amelyeket március 1-jével fognak hatályba léptetni.

Kifogás érte az ellenzék részéről a törvény salátajellegét, illetve megjegyzés történt az ombudsmannal kapcsolatos állásfoglalásra is. Mindezzel együtt is a bizottság többsége támogatásra javasolta a törvényt. Azzal kell megadni a támogatást, hogy amíg az üzemtörvény nem jön létre, általában is egy agrárkódex, amely egységbe foglalja mindazokat a szabályokat, amelyek különböző helyeken találhatók, addig a bizottság többsége részéről támogatást kell adni ennek a törvényjavaslatnak, hiszen a 2014-et követő időszakban amúgy is el kell készülniük azoknak a törvényeknek, amelyeket egységesen kell és lehet majd kezelni.

Ezzel együtt, ahogy azt a mezőgazdasági bizottság előadója is megjegyezte, mi is tudomásul vettük, hogy lenni kell sarkalatos részének, a technikai szabályozásnak pedig felesnek kell lenni, már az előzőleg elmondott indokok alapján is.

(19.30)

A bizottság álláspontja 14 támogató igen szavazat, 3 nem és 1 tartózkodás volt.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  238  Következő    Ülésnap adatai