Készült: 2020.09.21.11:09:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

233. ülésnap (2012.11.05.), 126. felszólalás
Felszólaló Vincze László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A minap Csongrádon járt az LMP prominens képviselő asszonya, ahol hívatlan vendégként egy helyi agrárvállalkozást látogatott meg. Tulajdonosát próbálta kioktatni a mezőgazdasági munkákról. De lássuk a vállalkozás történetét!

A Csongrádi Állami Gazdaság 1993-ban működésképtelenné vált, akkor veszélybe került az állattartó telep, valamint ötven dolgozó munkahelye. Abban az időszakban saját tőke bevonásával vette át a telepet, valamint a földeket a Héjja család. 1993-tól kezdve folyamatosan bővítik a gazdaságot, most 1000 kocalétszám mellett 12-13 ezer hízó, valamint ugyanennyi malac hagyja el a telepet évente. '94-től működtetik a Csongrád városi közvágóhidat. '96-tól húsüzemet kezdtek üzemeltetni 28 fővel, így kibővítve a teljes vertikumot. Összesen 3000 hektáron gazdálkodnak. Ebből az idén is körülbelül 1000 hektárt öntöztek ebben a hatalmas aszályban. Öntözésberuházásra költöttek, valamint a húsüzemre több mint félmilliárd forintot. Az évtizedek alatt keletkezett szinte teljes nyereséget visszaforgatták a termelésbe. Jelenleg egy környezetvédelmi, hígtrágyakezelő és biogáz-előállító beruházást valósítanak meg. A tulajdonosi kör, mely négy családból, kilenc főből áll, a környező településekről - Baks, Csongrád, Felgyő, Csanytelek - több mint száztíz főt foglalkoztat. Volt időszak, amikor integrációban malacot és takarmányt is kihelyeztek.

Úgy gondolom, hogy az állattartást, valamint a foglalkoztatást megtartó, azt bővítő gazdákat segíteni, megbecsülni kell, így tesz a kormány is, nem pedig tönkretenni, mint amit az LMP politikája diktál. A gazdákat nem molesztálni, kioktatni kellene még a kezdő LMP-s politikusoknak sem, hanem békén hagyni (Az elnök csenget.), hagyni őket dolgozni.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti sorokból. - Dr. Józsa István tapsol.)
Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai