Készült: 2020.09.29.21:39:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

162. ülésnap (2012.02.13.), 122. felszólalás
Felszólaló Vincze László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Elnök Úr! Napjaink kiemelt céljai közé tartozik nemzeti örökségünk és értékeink védelme, azok megőrzése. A Dél-Alföld egyik egyedülálló, a lakott település szerves részét képező népi építészeti öröksége a Csongrád belvárosában található halászházak együttese. A több mint 20 épületből álló épületegyüttes közül 8 1991-ben a Csongrád megyei önkormányzat tulajdonába került. Abban az időben ingyenesen történt a turisztikai feladatokkal együttesen ezek átvétele a megye részéről. 2012-ben a megyei önkormányzatok feladat- és tevékenységi köreinek módosulásával a megyei halászházak az illetékes kormányhivatal vagyonkezelésébe kerülnek és állami tulajdonba mehetnek át.

Csongrád belvárosában az örökségvédelmi hatóság által műemlékvédelem alatt álló épületek zöme a város tulajdonában van, ezért mindenképpen indokolttá válik a fennmaradó volt megyei ingatlanok Csongrád város tulajdonába való adása. A 8 ingatlan egyébként is gyenge műszaki állapotban van, gyengébb, mint a városi tulajdonúak, mivel a megye kevés pénzt tudott fordítani az állagmegóvásra. A halászházak együttes tulajdoni kezelése lehetővé tenné, hogy a város pályázatot nyújthasson be, és forrást keressen, saját erejét is hozzáadva a felújításhoz, megújításhoz. A város kiemelt vonzereje továbbra is a Körös-torok mint természetes strand, de a belvárosi halászházegyüttes egyre komolyabb turisztikai érdeklődést vált ki. A város kitörési pontja lehet az idegenforgalom a munkahelyteremtés szempontjából.

Kérdezem hát, államtitkár úr, ezek az építmények, a Csongrád belvárosi halászházak visszakerülhetnek-e a város tulajdonába térítésmentesen.

Várom megtisztelő válaszát.
Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai