Készült: 2021.09.20.14:19:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap, 74. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:17

Felszólalások:  <<  74  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Önök is szelektíven olvasnak akár a Magyar Orvosi Kamara elnökének a mondatai között. Azt a mondatot, úgy látszik, nem hallották meg, amikor azt mondta, hogy sem Gyurcsány Ferenc, sem más részéről nem tesz jót, ha orvosi szakmai kérdéseket átpolitizálnak. Szerintem az ön részéről sem tesz jót, és a védekezést sem viszi előre, ha politikai alapon közelítenek ehhez, tisztelt képviselő úr. Kérem, hogy vegyék figyelembe egykori államtitkáruk, a Magyar Orvosi Kamara mostani elnökének ezt a mondatát is, tisztelt képviselő úr.

Hogyan viszonyult a Gyurcsány-időszak, az önök kormányzásának az időszaka, amikor ön is politikus volt, államtitkár volt, az az időszak az orvosok számához? 2002-ben 37 295 orvos volt, amikor önök elkezdték a tevékenységüket, 37 ezer. Ezt önök lefaragták 33 943-ra, 3352-vel csökkentették a működési engedéllyel rendelkező orvosok számát, tisztelt képviselő úr. Mi pedig nemcsak hogy meg tudtuk állítani ezt a folyamatot, hanem meg is tudtuk fordítani. Bár önök lehet, hogy úgy gondolták, hogy igen, az orvosok száma csökkenni fog, ezzel szemben mi megfordítottuk ezt a folyamatot, és növekedett az orvosok száma.

De nemcsak ebben tudtunk ellenkező előjelű folyamatot indítani, hogy több ezerrel növeltük az orvosok számát, hanem másban is. Önök példátlan módon tizenkét évvel ezelőtt elvettek minden magyar orvostól egyhavi bért, elvettek minden magyar ápolótól egyhavi bért, mert önök ezt hívták válságkezelésnek. Mi azt hívjuk válságkezelésnek, amikor növeljük az orvosok bérét, hogy egy kezdő orvos ne kereshessen 481 ezer forintnál kevesebbet, jövőre 619 ezer forintnál, 2023-tól pedig 687 ezer forintnál a bruttó alapbére ne lehessen kevesebb egy orvosnak. Aki húsz éve dolgozik, az most sem kereshet az alapbérében sem  erre jönnek különböző ügyeleti és egyéb pótdíjak  egymillió forintnál kevesebbet. Aki pedig negyven éve dolgozik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), az másfél millió forintnál már nem kereshet kevesebbet.

Mi ezzel ösztönözzük az orvosokat, önök pedig elüldözték az orvosokat, tisztelt képviselő úr. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  74  >>    Ülésnap adatai