Készült: 2020.09.24.11:12:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

88. ülésnap, 137. felszólalás
Felszólaló Pokorni Zoltán (Fidesz)
Felszólalás oka azonnali kérdésre adott miniszteri viszonválasz
Beosztás oktatási miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:19

Felszólalások:  <<  137  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POKORNI ZOLTÁN oktatási miniszter: (Nem működik a mikrofonja.) Válaszolnék, ha van rá mód. (Bekapcsolják a mikrofonját.) Amit a képviselő úr a második hozzászólásában felvetett, ezek nagyon nehezen megválaszolható, alapstruktúrát érintő kérdések. Egy tiszta modell nyilván úgy nézne ki, hogy vannak pénzért tanító magánintézmények, és vannak ingyenesen oktató állami intézmények.

Magyarországon nem ezen az úton indultunk el, hanem azon, hogy az állami intézmények képzési kapacitásuk egy részét, fennmaradó, államilag nem finanszírozott részét eladhatják, és így juttatnak hozzá többeket a kívánatos, elérendő diplomához. Ezt az alaphelyzetet kell tisztáznunk, és adott esetben a következő évben, 2001-ben soron lévő felsőoktatási törvény módosításának vitájánál tisztáznunk.

Valóban egyetértek azzal, hogy ettől külön kell választani azt, hogy akik most elindultak az önköltséges képzésben, számukra ne hozhasson létre kényszerhelyzetet egy intézmény sem, és ezt ebben az évben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) miniszteri rendelettel fogjuk lehetetlenné tenni.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  137  >>    Ülésnap adatai