Készült: 2020.09.21.15:09:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

88. ülésnap, 133. felszólalás
Felszólaló Pokorni Zoltán (Fidesz)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás oktatási miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:12

Felszólalások:  <<  133  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POKORNI ZOLTÁN oktatási miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Ön a parlament oktatási bizottságának ülésén is felvetette ezt a kérdést, így aztán volt időm ennek alaposan utánanézni, sőt volt módom a jogszabály, a 144/96. számú miniszteri rendelet módosításának az előkészítéséről is rendelkezni. Valóban igazak azok a számok, amiket ön is ismertetett, jelesül az Államigazgatási Főiskola vagy akár az ELTE önköltséges hallgatók térítési díjára vonatkozó emelése fölötte van a kívánatosnak vagy megengedhetőnek nevezhető mértéknek. A probléma az, hogy ez a '96-os jogszabály nem rendelkezik erről a kérdésről.

(13.30)

Ezt dolgunk most módosítani, ezért még ebben az évben, '99-ben ezt a miniszteri rendeletet én módosítani fogom, az intézményekkel való egyeztetés után fogjuk kialakítani ennek a végleges módját. Az általunk javasolt módosítás lényege az, hogy az intézmény a felvételi tájékoztatóban előre adja meg az első év díját, mértékét, és vállaljon arra nézve kötelezettséget, hogy azt évente csak meghatározott mértékben növelheti. Ez a meghatározott mérték a mi javaslatunk szerint a miniszteri rendeletben a KSH által az előző évre regisztrált infláció mértéke. Ez az, ami az intézmény számára szükséges költségek fedezetének a növekedését jelenti, és amely talán nem hozza kiszolgáltatott helyzetbe a hallgatókat.

Egy dologra kell majd tekintettel lennünk: a 2000-2001-es évre vonatkozó felsőoktatási tájékoztató ezen a héten látott napvilágot, ezért erről egy külön kötetben rendelkeznek majd az intézmények. Az Oktatási Minisztérium ezt a külön kötetet az előzőhöz hasonló módon ki fogja adni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), és a jelentkezésre váró diákok számára el fogja juttatni.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  133  >>    Ülésnap adatai