Készült: 2020.04.07.23:02:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

139. ülésnap (2016.04.04.), 86. felszólalás
Felszólaló Tukacs István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUKACS ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Februári hír volt, hogy a győri Petz Aladár Oktató Megyei Kórház sebészei tömeges felmondást helyeztek kilátásba. A felmondólevelüket letétbe he­lyezték, és tárgyalni akartak az egyébként jogos fizetésemelésükről a kórház vezetésével. A kórház vezetése úgy nyilatkozott, hogy sem eszközei, sem lehetősége nincs arra, hogy megoldja ezt a problémát.

Azért említem fel ezt a konkrét ügyet, mert általános problémáról van szó, bár ezt a győri helyzetet igyekezett minden, a kormány részéről megszólaló szereplő egy elszigetelt jelenségként bemutatni. Azért általános ügyről van szó, mert az év elején mind az orvosok, mindazok a szakorvosjelöltek, akiket a kormány becsapott és mindazok a szakdolgozók, akik szembesültek azzal, hogy milyen kevés az a fizetésemelés, amit kaptak, csalódottak voltak, jogos fizetésemelési követeléseket fogalmaztak meg.

(13.00)

Mindez a helyzet súlyosbítva van az elvándorlással, ami minden ellenkező híresztelés ellenére nemhogy nem állt meg, még az üteme sem csökkent. Mindez súlyosbítva van a kórházak újratermelődő adósságállományával. Ugye, emlékszünk még a tavalyi évben nagyon sokszor szajkózott néhány mondatra, hogy a kormány megoldja a kórházak adósságállományának problémáját. Nem oldotta meg, az adósság, csodák csodájára, újratermelődött. Tehát ezek szerint nem a kórházak vezetésével, hanem a rendszerrel és a költségvetéssel van a probléma.

(Az elnöki széket Lezsák Sándor,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

A kérdésem az írásos változatban úgy szerepelt, államtitkár úr, hogy jogosnak tartja‑e a fizetésemelési követeléseit az egészségügyben dolgozóknak, és mit tesz érte. Ugyanakkor ezt most már a benyújtandó költségvetésről érkező hírek kapcsán egyszerűbben fogalmaznám. A 2017‑es költségvetésben mit tudott elérni a tárca, hogy javuljon az egészségügyben dolgozók helyzete? Köszönöm a szót, elnök úr. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai