Készült: 2020.03.30.12:50:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

133. ülésnap (2016.03.07.), 38. felszólalás
Felszólaló Tukacs István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUKACS ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár úr, örülök, hogy látjuk a parlamentben néhány hónap után. És örülök annak is, hogy olyan témáról tudok beszélni, ami talán majd Vécsey képviselőtársamat a véleménye átértékelésére fogja buzdítani, mert elég nehéz lenne azt elhitetni, tisztelt képviselőtársam, hogy a szocialista egészségpolitika eredménye, hogy a vásárosnaményi kistérségben január 1-jétől két háziorvos helyett egy háziorvos ügyel. Miután az én matematikai tudásom szerint az egy kevesebb, mint kettő, ezért ez mindenképpen romlás az eddigi helyzethez képest.

Nem tagadom, feltettem a kérdést, hogy harmincezer emberre és 28 településre miért jut két háziorvos helyett most egy, írásban is. Az volt a válasz, hogy ez az önkormányzatok dolga, oldják meg, másfelől meg a mentők arra vannak, hogy aki nagyon beteg, azt majd elszállítják. Hát ez, államtitkár úr, hibádzik egy kicsit. Egyrészt az önkormányzatok ezt nem fogják megoldani, nincs hozzá forrásuk, nem adnak önök hozzá forrást, magyarul, mint ahogy régi polgármester barátom mondta, nincs hozzá ‑ nézze a gesztusomat (Ujjait összedörzsöli.) ‑ kedvük. Másfelől a mentők nem fognak szállítgatni beteget, hiszen pont a mentőszolgálat megbízott vezetője mondta el, hogy csip-csup esetekhez nem mennek; ez rendben van. De 15 perc alatt sem fognak sehová kiérni ‑ na, ez nagyon nincs rendben!

Másfelől államtitkár úr biztosan tudja, hogy vannak nem a mentőszolgálat ellátását igénylő, de egyébként 28 településről a központba bejutni képtelen betegek, ahová a háziorvosnak kell mennie. Ha kiment, nem tudja ellátni a bent lévőket.

Tisztelt Államtitkár Úr! Azért teszem fel ezt a kérdést ‑ remény nélkül, mert nyilvánvalóan nem a megoldásra fog javaslatot tenni -, hogy megvilágítsam: önök az egészségügy fejlődéséről beszélnek, az emberek ott az ország keleti felében az egészségügy leépülését élik meg; ott is. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai