Készült: 2020.04.07.22:29:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

316. ülésnap (2013.10.25.), 176. felszólalás
Felszólaló Kucsák László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:53


Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KUCSÁK LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Hölgyeim és Uraim! Engedtessék meg, hogy a különféle harmadik világi kitekintések után én a 2014. évi költségvetési tervezet ezúttal és e helyütt egészségügyi ágazati vonatkozásai kapcsán osszak meg önökkel néhány gondolatot.

Először is talán azt, hogy az Állami Számvevőszék megállapítása szerint is világos célkitűzések és prioritások jelennek meg ezen ágazati költségvetésben. A gyógyító-megelőző ellátások esetében jelentős, összesen 51 milliárdos többletforrás áll az egészségügyi ágazat rendelkezésére 2014-ben. Egyébként ezt az állami számvevőszéki megállapítást alátámasztotta azon tapasztalat is, ami a különféle megszólalásokban öltött testet az egészségügyi bizottság ülésén. Ott tulajdonképpen úgy összegezhető, hogy arra való tekintet nélkül, hogy éppen kormánypárti képviselő vagy ellenzéki képviselő, köztük az ellenzéki jobbikos alelnök vagy az MSZP által delegált ellenzéki képviselő szólalt meg, ugyanezen törekvésekkel, az irányokkal, a prioritásokkal és a megfogalmazott célokkal egyébként összességében egyetértettek. Ez egy üdítő fejlemény volt számomra és számunkra, és mondom: talán ez is alátámasztja az állami számvevőszéki szigorú vizsgálódás megállapításait.

Az egészségügyért felelős államtitkárság a következő területeket kezeli kiemelten fontosan a 2014-es költségvetési időszakban: az alapellátás fejlesztését, a béremelést, a sürgősségi fejlesztéseket, a szakellátást, a többletkapacitás befogadását, a gyógyászati segédeszközök ügyét és a patika-hitelprogramot. Engedjék meg, hogy ezekhez egy-egy megjegyzést hozzáfűzzek.

Az alapellátás fejlesztése kapcsán fontos megállapítanunk, hogy 2014-ben 10+6,1 milliárd forint többletforrás jut az alapellátás fejlesztésére, amely így érinti a háziorvosi, a házi gyermekorvosi, az alapellátási fogászati ellátást, valamint a védőnői hálózat fejlesztését.

A béremelés jövő évi fedezete is rendelkezésre áll a költségvetési tervezetben. Emellett a rezidensösztöndíj folytatására 500 millió forint különíttetett el az EEKH részére.

Sürgősségi fejlesztések. Az Országos Mentőszolgálat 3 milliárd forint többletforrásban részesül 22 új mentőállomás, a 60 felújítandó mentőállomás és a 200 új mentőautó üzemeltetéséhez szükséges működési költségekre, illetve az alanyi feltételek megteremtésére. Az összegből orvosi műszerek cseréje is megvalósul, a többletforrásból emellett részesül a légimentés és a koraszülöttmentés fejlesztése is.

Szakellátás. A szakellátás esetében mind a járó-, mind pedig a fekvőbeteg-szakellátás is többletforrásokban részesül a 2013-as évhez képest. A kórházak adósságállományának csökkentése érdekében a konszolidációs tárgyalások jelenleg is zajlanak.

Mindezek a folyamatban lévő európai uniós forrásokból finanszírozott fejlesztésekkel kiegészülve új lehetőségeket teremtenek az egészségügyi intézmények számára.

Többletkapacitás-befogadás. 5 milliárd forint többlet kerül elkülönítésre, hogy az EU-s forrásokból végrehajtott, a szerkezetváltáshoz kapcsolódó fejlesztések minél gyorsabb ütemben valósulhassanak meg.

Gyógyászati segédeszköz. 8 milliárdos többletforrás a gyógyászati segédeszközök támogatására.

Végül, de nem utolsósorban a patika-hitelprogram. A gyógyszerészi tulajdonosi programmal összefüggésben évi 370 millió forintos állami támogatásban részesülnek a hitelprogramban részt vevők.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Összefoglalva tehát: a 2014-es egészségügyi ágazati költségvetés egyensúlyban van, a számok hitelesek és megalapozottak az Állami Számvevőszék megállapítása szerint, világos célkitűzések és prioritások jelennek meg.

Mindezek alapján ezen törekvések támogatására ösztönzöm tisztelt képviselőtársaimat is. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai