Készült: 2020.04.07.21:55:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

297. ülésnap (2013.08.26.), 162. felszólalás
Felszólaló Kucsák László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Oktatási, tudományos bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:12


Felszólalások:  Előző  162  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KUCSÁK LÁSZLÓ, az oktatási, tudományos és kutatási bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm szépen a türelmet és a lehetőséget. Elnézést kérek, hogy várni kellett, de a szakbizottság ülése zajlott, és most kaptam csak a jelzést, hogy tulajdonképpen a szünet emiatt nyúlt el egy picit.

Úgyhogy minderre való tekintettel nagyon röviden szeretném ismertetni a ma délelőtti bizottsági ülés eredményét, amelyen a nemzeti köznevelési törvény módosításáról, annak általános vitára való alkalmasságáról döntött az oktatási, tudományos és kutatási bizottság. Az ott jelen lévő képviselők 16 támogató szavazattal, 1 tartózkodás és 1 ellenszavazat ellenében általános vitára alkalmasnak tartották ezt a javaslatot.

Ha megengedik, a bizottsági ülésen elhangzottakból egy-két gondolatot úgy emelnék ki, hogy a kisebbségi előadó - ahogy elhangzott - most nem tud jelen lenni, és a vitában nyilván az érvekre, ellenérvekre sor kerülhet majd. A bizottsági ülésen egyetértés mutatkozott abban, hogy ez egy fontos lépés és előrelépés - jelesül, hogy béremelésre kerül sor hosszú-hosszú évek után a pedagógusok körében egy életpályamodell elindításával együtt. Jóllehet az is terítékre került már az általános vitára bocsátás alkalmasságát vizsgáló bizottsági ülésen, hogy az a bizonyos pohár félig tele vagy félig üresen található. Nyilván a vita során ez is terítékre kerülhet majd.

Pozitívumként hangzott el nem csak kormánypárti oldalról az, hogy az az elem, miszerint például a bizottsági ülésen korábban lefolytatott vitáknak köszönhetően is az érintettek köre bővül, ez megint csak egy előrelépés, tehát bekerültek a szakszolgálatokban tevékenykedők, pedagógiai szakmai szolgáltatóknál dolgozók, a gyermekvédelmi intézményekben tevékenykedők, és így tovább; tehát ez a kör bővül.

Megfogalmazódik az is, hogy a pedagógus-életpályamodellel, a minősítési rendszerrel kapcsolatban nagyon fontos, hogy minél több garanciális elem tudjon megjelenni egyrészt a törvényben, másrészt azokban a rendeletekben, amelyek a törvény alapján kerülnek majd megalkotásra. Nagyon fontos, hogy az érintett szereplő bevonásával alakuljon ki egy olyan verzió, ami követhető lesz a továbbiakban is mindenki számára, és nemcsak követhető, hanem vállalható is.

Fontos lépések előtt állunk. Egy hosszabb folyamatban az első lépést tehetjük meg azzal, hogy ezt a bizonyos béremelést elindítjuk ezzel a 60 százalékos mértékkel. Ez egy első lépés. Távolról sem a vége ennek a bizonyos útnak és ennek a folyamatnak, mert a törvény szövegéből is és a rendelettervezet szövegéből is kikövetkeztethető, hogy ennek újabb lépései kell hogy bekövetkezzenek az előttünk álló esztendők folyamán.

Tisztelt Országgyűlés! Még egyszer tehát: 16 igen szavazattal, 1 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett a szakbizottság általános vitára alkalmasnak találta ezt a törvényjavaslatot.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  162  Következő    Ülésnap adatai