Készült: 2020.02.21.01:13:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 99. felszólalás
Felszólaló Rockenbauer Zoltán (Fidesz)
Beosztás nemzeti kulturális örökség minisztere
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  99  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ROCKENBAUER ZOLTÁN, a nemzeti kulturális örökség minisztere: Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy az interpellációban egyszer már feltett kérdésére adott választ a következőkkel egészítsem ki. Ismételten szeretném megerősíteni, hogy a kulturális tárca támogatja a szobor újraállítását.

Tisztelt Képviselő Úr! Ön még 1999-ben, a ciklus elején említette először és azóta is kitartóan szorgalmazza - helyesen - Andrássy Gyula szobrának visszaállítását. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Millenniumi Kormánybiztos Hivatala is megvizsgálta a szobor elhelyezésének lehetőségeit a fővárosban. Minden szakértő arra a véleményre jutott, hogy az Andrássy út valamely szakaszán lehetne a szobrot újraállítani, és valóban így merült fel az Erzsébet téri elhelyezés lehetősége is. Még 1999-ben felvettük a kapcsolatot a főváros főpolgármester-helyettesével, dr. Schiffer Jánossal, aki akkor biztosított minket támogató szándékáról, amennyiben elkészül az Erzsébet tér végleges rendezési terve.

Ismételten el kell mondanom önnek, hogy a döntés emlékművek állításáról a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Budapesten a Fővárosi Önkormányzathoz kell ilyen jellegű kezdeményezéssel fordulni. Sajnos, mindeddig ilyen jellegű hivatalos kezdeményezésre nem került sor, és a minisztériumnál senki sem pályázott konkrét tervekkel.

 

 

(13.50)

 

Ugyanakkor meg kell mondanom önnek, hogy nem olyan régen, a napokban járt nálam a Bajcsy-Zsilinszky Endre Baráti Társaság küldöttsége, akik szintén az Erzsébet térre szeretnék visszaállítani Bajcsy-Zsilinszky Endrének az építkezések miatt elvitt szobrát, bár a művész nem szeretné visszatenni a Bajcsy-Zsilinszky-szobrot, és a társaság sem biztos abban, hogy ezt a szobrot kellene visszaállítani. De van egy másik pályázó is ugyanerre a helyre, szintén történelmünk nagy alakja.

Nehézséget okoz továbbá az is, hogy a hazánk legszebb lovasszobrának tartott Andrássy-szoborról (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) csak fényképes dokumentáció áll rendelkezésre.

A kérdésére válaszolva annyit tudok mondani, hogy támogatjuk a szobor visszaállítását. Ha az önkormányzat ilyen kezdeményezést benyújt, a minisztérium partner lesz a szobor visszaállításában. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  99  Következő    Ülésnap adatai