Készült: 2020.02.22.02:50:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 97. felszólalás
Felszólaló Dr. Kelemen András (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:40


Felszólalások:  Előző  97  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Képviselőtársaimmal egyetemben megilletődötten vettem részt ma reggel azon az ünnepségen, ahol miniszter úr leleplezte Kovács Béla szobrát itt, a Parlament szomszédságában. Ennek ellenére nekem még mindig hiányzik egy szobor.

Ebben a parlamenti ciklusban ismételten felvetettem Andrássy Gyula gróf szobrának helyreállítására vonatkozó javaslatomat. Ismét le kívánom szögezni, hogy nem annak eredeti helyére gondoltam, ahol most József Attila szobra szemléli a Dunán elúszó dinnyehéjat. Kiváló helye lenne viszont a most alakuló Erzsébet téren, ahonnan a róla elnevezett sugárút felé tekinthetne, hiszen a téren a gödör fölötti zárófödém megépítésekor hozzáfogtak a parképítéshez is. Tudom, hogy ebben a kérdésben ismét egyeztetni kéne a fővárossal, és ez ma még elég nehézkes. Ám időben kell gondolnunk arra, hogy egy megújult vezetésű főváros bizonyára büszke lesz arra, hogy az ország és a Monarchia kiemelkedő államférfija egyben a Fővárosi Közmunkatanács elnöke is volt.

Nem tartja-e miniszter úr velem együtt méltatlannak azt a helyzetet, hogy a Trianont ránk szabadító Károlyi Mihálynak szobra van a Parlament mellett, ugyanakkor a kiegyezés kora legnagyobb és az objektív történetírás által is makulátlannak elismert vezető politikusának emléke mintha nem is hiányoznék nemzetének?

Kérem szíves válaszát. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 
Felszólalások:  Előző  97  Következő    Ülésnap adatai