Készült: 2021.01.24.09:23:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 73. felszólalás
Felszólaló Dr. Pálinkás József
Beosztás oktatási miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:18


Felszólalások:  Előző  73  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PÁLINKÁS JÓZSEF oktatási miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő urat biztosíthatom arról, hogy a kormány és a Fidesz nem tervezi a tandíj bevezetését. (Zaj, közbeszólás az MSZP soraiból.)

A képviselő úr pontosan idézte a Szocialista Párt egyik programját; azért mondom, hogy egyik, mert az egyiket Medgyessy Péter jegyzi, a másikat a párt. (Derültség a Fidesz soraiban.) Nos, ezen egyik programban szerepel a tandíjhitel fogalma. Nyilván következik ebből, ha van tandíjhitel, akkor van tandíj is. Azt, hogy ennek az újrabevezetését fontolgatják, meglepőnek tartom, mondhatnám, megdöbbentőnek is, hiszen az MSZP egyrészt már elismerte többször, hogy a tandíj bevezetése hiba volt; ezek után nem tudom, hogyan gondolják az újrabevezetését. Reméljük, nem lesz módjuk még egy hibát elkövetni. (Zaj.)

A tandíj szimbolikus ügy volt 1998-ban is, és az ma is. A tandíj eltörlése esélyegyenlőséget jelent, a tandíj esélykülönbséget, esélytelenséget jelent. A diákhitel esélyt jelent. 70 ezer hallgató vette föl a diákhitelt, ezen 70 ezer hallgatónak 30 százaléka olyan - képviselő úr, most válaszolok a kérdésére -, akik költségtérítéses képzésben vesznek részt, ugyanis ők is fölvehetik a diákhitelt. 30 százalékuk tehát a tanulmányai költségeire fordítja a diákhitelt. Ezen hallgatók természetesen hozzájárulnak képzésük költségeihez, hiszen később visszafizetik ezt a diákhitelt.

Azt, hogy a tandíjat a távoktatásban, az esti, levelező képzésben részt vevő hallgatók is fölvehetik, gondolom, az MSZP is tudja; olyat ígér tehát, ami egyszer már megvalósult. Ezért ez az ígéret értelmezhetetlen, ezt a képviselő úr nagyon pontosan idézte: ma ezek a hallgatók fölveszik és föl is vették a diákhitelt.

 

 

(12.50)

 

A kérdésben az SZDSZ nyíltabban és nyilvánvalóan beszél. Az SZDSZ, az MSZP-vel feltehetően koalícióra törekedve, nyíltan bevallja azt, hogy a tandíj bevezetésére gondol, be kívánja vezetni a tandíjat. Az MSZP-nek majd választania kell - választania kellene -, hogy az SZDSZ oktatási programját vagy a saját oktatási programját tartja fontosnak, és melyikkel kampányol.

Azt gondolom, hogy a tandíj eltörlésének nyilvánvaló, jól látható következményei voltak. Jelentősen megnőtt az érdeklődés a felsőoktatás iránt. 2001-ben 97, azaz kilencvenhétezer hallgató felvételizett a magyar felsőoktatásba. Azt gondolom, ezek a számok önmagukért beszélnek; mutatják egyrészt a hatását a tandíj eltörlésének, másrészt a hatását a diákhitelnek - amely, azt hiszem, hogy az utóbbi évtizedek legfontosabb oktatáspolitikai döntése volt -, és mutatják a hatását a bevezetett Bursa Hungarica ösztöndíjnak, amelyhez az idén már 1490 önkormányzat csatlakozott.

Azt gondolom, hogy a diákhitel bevezetése nagyon fontos eseménye volt a magyar felsőoktatásnak, és nem engedhető meg, kedvezőtlen folyamatokat indítana el az, ha a tandíj bevezetése újra akár csak szóba is kerülne.

Kérem a képviselő urat válaszom elfogadására. (Taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  73  Következő    Ülésnap adatai