Készült: 2020.02.26.08:56:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 67. felszólalás
Felszólaló Dr. Vonza András
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:20


Felszólalások:  Előző  67  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VONZA ANDRÁS földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Sajnálatos, hogy Csongrád és Békés megyében az elmúlt év decemberében mért mínusz 25-27 fokos hidegek az eddigi jelzések szerint jelentős károkat okoztak az őszibarack-, kajszibarack-, valamint a szőlőültetvényekben. Az eddig jelzett rügykár alapján azonban a tényleges terméskiesés most még nem becsülhető, hiszen a fajták és konkrét termőhelyek között is jelentős eltérések lehetnek. Az is közismert, hogy a szőlőnek összetett rügyei vannak, és a főrügyek százszázalékos károsodása esetén is a mellékrügyekből még jó közepes termésmennyiség várható. A gyümölcsfajok esetében is a különböző termőrészeken az esetleges fagykárosodás mértéke is különböző lehet. A fagykár okozta terméskiesés mértéke konkrétan csak a virágzás után állapítható meg, és ezt követően is károsíthatnak a késői fagyok.

Szeretném tájékoztatni, hogy az ültetvények fagykára biztosítható, és az agrártámogatásokat szabályozó 102/2001-es FVM-rendelet a gazdálkodás kockázatát csökkentő támogatások között a kifizetett biztosítási díjakat 30 százalékos támogatásban részesíti. Az elmondottakra figyelemmel a kérdés ilyen irányú felvetését korainak tartom, érdemes visszatérni a fagykárok kérdésére azok hatásainak pontos ismeretében.

Rendkívül fontos megemlíteni - bár a fagykárok kérdésével nincs szoros összefüggésben -, hogy a gyümölcs- és szőlőültetvények telepítési lehetőségét, a telepítéshez megítélendő állami támogatásokat az előbb említett FVM-rendelet szabályozza. A rendelet szerint ültetvénytelepítési támogatás csak az adott faj telepítésére alkalmas termőhelyen adható a termőhelyi kataszteri besorolás alapján. A biztonságos szőlő- és gyümölcstermelésre alkalmatlan területen az ültetvények telepítése nem támogatható.

Köszönöm a figyelmet, és válaszom elfogadását kérem. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  67  Következő    Ülésnap adatai