Készült: 2020.11.26.10:04:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 42. felszólalás
Felszólaló Dr. Fenyvessy Zoltán (MIÉP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FENYVESSY ZOLTÁN (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt héten megorrolt a miniszterelnök úrra némely érintett külföldi vezető, mert ő egy kérdésre azt válaszolta, hogy a Beneš -dekrétum ellenkezik az európai jogrenddel. Ezekre az esetleg rossz lelkiismereten alapuló neheztelésekre csatlakozott rá itthon elsősorban a Magyar Szocialista Párt, mondván, hogy a fenti kijelentés rontotta a kapcsolatot az érintett szomszédainkkal.

Érdekes módon fel sem merült e hazai kritikusokban, hogy esetleg nem a még mindig érvényben lévő Beneš -dekrétum rontja-e velünk mint szomszédokkal a viszonyt. Az-e a szomszédság javításának a módja, hogy a magyarság kollektív jogfosztottságát, kitelepítését kimondó dekrétum máig élő érvényességét elhallgatjuk, vagy az, hogy az érintett államok annak tarthatatlanságát belátva hatályon kívül helyezik-e azt? Ki sérti hát a szomszédok érzékenységét: az-e, aki makacsul ragaszkodva a kollektív bűnösség elvéhez, fenn akarja tartani a jogszabályt, vagy az, aki ezt szóvá meri tenni?

Az is elhangzott az elmúlt időszakban, hogy a Beneš -dekrétum valójában már holt papír. Nézzük meg akkor, hogy valóban így van-e! Arról nem is beszélve, hogy Csehországban máig élnek a szudétanémet vidékre kitelepített felvidéki magyarok és leszármazottaik, de a Felvidéken - éppen a Beneš -dekrétum máig tartó hatása miatt - még mindig nincs állami magyar felsőoktatási intézmény, nincs magyar nemzetiségű katolikus püspök, nem kerültek vissza a dekrétum alapján az ottani magyaroktól elvett földek. Holt papír-e hát valójában a Beneš -dekrétum? Vagy netán ismét a külföldi érdekek hazai kiszolgálásával állunk szemben e kritikusok részéről, mit sem törődve a magyarság érdekeivel?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a MIÉP soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai