Készült: 2020.02.18.00:13:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 20. felszólalás
Felszólaló Dr. Szájer József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Négy évvel ezelőtt, amikor megalakult az új Országgyűlés, mi, fideszes képviselők nehéz és felelősségteljes feladatot vállaltunk magunkra. Most, a parlament utolsó ülésén érdemes számot vetni azzal, hogy hova jutottunk négy esztendő alatt.

Az 1998-2002 közötti négy évben bebizonyítottuk, a magyar gazdaság képes arra, hogy az Európai Unió növekedésének kétszeresét teljesítse. Esélyt teremtettünk rá, hogy egy nemzedék alatt felzárkózzunk Európa fejlett országaihoz.

A családok támogatása csaknem megháromszorozódott. A családi adókedvezmény 1999 óta a gyermeket nevelő és dolgozó szülőknek, több mint egymillió családnak nyújt segítséget és bátorítást. Alanyi jogúvá tettük a gyest, bevezettük a gyedet.

Tisztelt Ház! Ott van becsülete a munkának, ahol a munkabér értéke meghaladja a munkanélküli-segélyét. 1998 és 2002 között a 19 500 forintos minimálbért 50 ezer forintra emeltük. A munkavállalók csaknem negyede számára jelent ez előrelépést. 236 ezer új munkahelyet teremtettünk. A munkanélküliség 8,7 százalékról 5,6 százalékra mérséklődött. Ez több mint 2 százalékkal kedvezőbb az Európai Unió átlagánál. 18,4 százalékról 6,8 százalékra mérséklődött az infláció.

Ma már nem terheli illeték a 30 millió forintnál nem drágább új építésű lakások vásárlását. A kamatokat 25 százalékról 3 százalék alá csökkentettük. Eddig több mint 40 ezer család élt az új otthon teremtésének lehetőségével. Az otthonteremtő támogatás egyetlen év alatt megkétszerezte az épülő lakások számát. Két év alatt több szociális bérlakás épült, mint az előző tíz évben.

Az előző kormány a nyugdíjak értékét 12 százalékkal csökkentette, ezzel szemben a polgári kormány a nyugdíjak értékét 15,9 százalékkal emelte. 320 ezer munkát vállaló nyugdíjas összesen évi 15,5 milliárd forinttal gyarapodik, mert eltöröltük a nyugdíj beszámítását a nyugdíjalapba.

Tisztelt Országgyűlés! Megszüntettük a tankönyvek áfáját. Kétszeresére emeltük a tankönyvtámogatását. Eltöröltük az általános tandíjat a felsőoktatási intézményekben. 2001-ben diákhitelrendszert vezettünk be, melyet már több mint 70 ezren vettek igénybe.

A Széchenyi-terv az új gazdasági modell lelke és motorja. Minden támogatásra fordított forintja 4 forintnyi vállalkozói tőkét aktivizál a gazdaságban. Tíz évvel a rendszerváltozás után a magyar vállalkozók végre fővállalkozók lehetnek saját hazájukban.

2002-ig 203 kilométer árvízvédelmi töltést építettünk és erősítettünk meg. A polgári kormány hétszer annyi milliárd forintot áldozott erre, mint szocialista elődje. Kifizettük a rendőrség Horn-Kuncze-kormány által felhalmozott 4,5 milliárdos adósságát. Emeltük a rendőrök fizetését. A szervezett bűnözés ellen hatékonyan felléptünk. Az ismertté vált bűncselekmények száma 600 ezerről 465 ezerre csökkent.

Elérkezett az a pillanat, amire a magyar gazdák évek óta vártak: a magyar termőföld megműveléséből származó hasznot a magyar gazdák és családi gazdaságok élvezhetik. Külföldiek magyar termőföldet továbbra sem vásárolhatnak. Több mint 80 százalékkal emeltük a termelési támogatások értékét. Sikeresen halad a külső üzletrészek megvásárlása. Megalkottuk a földtörvényt. Egy új hitelezési rendszer indul: a családi gazdálkodók 300 millió forintig vehetnek fel 5-20 éves futamidőre kedvező kölcsönt. Létrejött a Nemzeti Földalap.

Míg az előző kormány alatt nem emelkedett, addig '98 és 2002 között az egészségügy támogatását 30 százalékkal növeltük. Új kórháztörvény született. Az infláció kétharmada alá szorítottuk a támogatott gyógyszerek árának emelkedését.

Tisztelt Ház! Úgy látjuk ezen eredmények alapján, hogy érdemes volt négy éve nagy célokat kitűzni. A négyéves munka eredményeként az ország elindult fölfelé. Sok még a teendő, de az eredmények az ország polgárainak, mindannyiunk közös munkáját dicsérik. Sikereink igazolják Széchenyi István mondását: a kis magból idővel tölgyfa lesz, csak senki le ne gázolja.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból. - Csurka István tapsol.)

 

 

(11.10)

 

 
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai