Készült: 2020.02.20.10:15:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 156. felszólalás
Felszólaló Molnár Róbert (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:15


Felszólalások:  Előző  156  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MOLNÁR RÓBERT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Egy-egy jeles nap mindig alkalmat adhat a visszatekintésre, a mögöttünk hagyott idő értékelésére, és álmaink útján elvezethet bennünket egy szebb, boldogabb jövő felé is. Bár négy év a történelemkutatások szempontjából nem nagy idő, tudjuk ezt jól tanulmányainkból, az élet mégis produkál olyan pillanatokat, amelyek nem évről évre, hanem napról napra, óráról órára írják át a jelent, és hagyják azt megmásíthatatlan múltként a jövőre.

 

 

(16.10)

 

A polgári kormányzás is egy ilyen időszaka életünknek. Egy olyan kor, amelyben lezártunk és megnyitottunk egy új évszázadot, egy olyan kor, amelyben nemcsak egy évszázadot zártunk le, hanem a véres XX. századot, a múltat, s megnyitottuk a jövő felé vezető út kapuját.

"Az új évezred küszöbén" címmel 1998-ban elfogadott kormányprogram egy olyan Magyarország alapját teremtette meg, amely a kormányprogram mentén gyökeresen szakított a restriktív, a múltat jelentő és jelképező Bokros-csomaggal, amely a családoktól, a kisemberektől vont el mindent, amit el lehetett vonni.

Talán még emlékeznek a kedves képviselőtársaim arra, hogy a Horn-Kuncze-kormány alatt sorra küldték vissza Bokros Lajosnak nyugdíjasaink a megalázó 50 forintos emelés összegét. Ennél többet érdemeltek volna azok az emberek, akik egy élet munkáját tudhatták maguk mögött.

De az élet más területén sem volt jobb a helyzet. Emlékezzünk vissza az MSZP 19 500 forintos minimálbérére és arra, hogy a polgári kormány volt az, amely előbb 40 ezer, majd 50 ezer forintra emelte a minimálbér összegét. Nem azt mondjuk, hogy ez elégséges, de végre elindult valami, valami jó.

Ez a kormány lehetőséget adott a társadalomnak, lehetőséget a Széchenyi-terv keretében, lehetőséget más pályázatok területén, lehetőséget a kulturális örökség megóvása, a kistelepülések életfeltételeinek javítása területén.

Vannak, akik éltek és élnek a Széchenyi-terv és más pályázatok lehetőségeivel, és vannak, akik nem. Vannak önkormányzatok, amelyek pályáztak, utakat építettek, infrastruktúrát fejlesztettek, mint például a környezetemben lévő települések többsége. Megemlíthetem Tiszasziget települést, ahol négy év alatt 150 méter híján minden földes út szilárd burkolatot kapott, új játszóterek épültek, díszvilágítást kapott az ottani templom. Vagy megemlíthetem Újszentivánt, amely a Széchenyi-terv pályázatán új önkormányzati lakásokat építhetett. Az egykori honvéd laktanyában új munkahelyek teremtésének lehetősége teremtődött meg azért, mert pályáztak, mert élni akartak és éltek a lehetőséggel.

Szülőfalumban, a Szeged melletti Kübekházán a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától kapott összegből felújítottuk a templomot, az 1946 óta nem működő orgonát, a gyönyörű csillárt, díszvilágítást kapott a templom, és a főtéri kápolnák is felújításra kerültek másfél millió forint értékben.

A kulturális tárcának köszönhetően minden évben, immár idén negyedik esztendeje egy szabadtéri rendezvényt tartok, ahol 10-15 ezren vannak mindig jelen. Ezt nem tudtam volna elképzelni, ha liberális kormány liberál-kultúrpolitikája érvényesülne még ma is.

Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! E pár kiragadott kis példa is jól szemlélteti, hogy elődeitől eltérő politikát valósított meg a kormány. A szülőfalum és a mellette lévő kistelepülések eddig még egyik kormánytól sem kaptak semmit. Most adva volt a lehetőség, és ha valaki akart dolgozni azon, hogy fejlessze települését, megtehette. 1994 és '98 között erre nem volt és nem lehetett lehetőség.

Az 1998-2002-es ciklus utolsónak felszólaló képviselőjeként megköszönöm a kormánynak munkámhoz és Szeged környéki településeink fejlesztéséhez nyújtott támogatását, magát a lehetőségeket és a gondoskodást. Leköszönő képviselőként azt kívánom a kormánynak, hogy április után is folytathassa azt a vidékfejlesztő politikát, amelyet '98-ban megkezdett.

Minden képviselőtársamnak pedig olyan további jövőépítést kívánok, amelyre sok év múltán mint a múlt vállalható értékeire, büszkén tekinthessen majd vissza.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  156  Következő    Ülésnap adatai