Készült: 2020.02.24.10:54:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 152. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás pénzügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:32


Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy a 2001. évi folyó fizetési mérleg a várthoz és a tervezetthez képest is kedvezően alakult, de még ahhoz viszonyítottan is, hogy a Magyar Nemzeti Bank utólag valóban korrekciót hajtott végre a mérleg egyenlegében.

 

 

(16.00)

 

A másik fontos kérdés pedig: az a folyamat tovább folytatódott, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya csökkent 1998-tól, folyamatosan. A jelenlegi összeg a bruttó nemzeti termék mintegy 2,2 százalékát éri el. A nemzetközi és hazai szakértők egyaránt vallják azt, hogy feszültség akkor keletkezne, ha ennek a mértéke 5-7 százalék körüli lenne, tehát ettől jóval messzebb van a magyarországi folyó fizetési mérleg.

Való igaz, képviselő úr, a Magyar Nemzeti Bank a 2001 decemberi fizetésimérleg-adat közzétételével egy időben visszamenőleg módosította a 2000. és 2001. évre vonatkozó havi fizetési mérlegeket, valamint a külfölddel kapcsolatos követelés- és tartozásállományok egyes adatait. Az egyik módosításra az utólag jelentett közvetlen vállalati hitelfelvét/hitelnyújtás- adatoknak az éves záráshoz kapcsolódó, megfelelő időszakra történő beillesztése miatt került sor. A fizetésimérleg-jelentő rendszerben ugyanis 2000-től havi rendszerességgel azokról a hitelekről kötelesek az adatszolgáltatók állományi és forgalmi jelentést adni, amelyeknek állománya eléri vagy meghaladja az 500 ezer dollár összeget. Az ennél alacsonyabb összegű hitelekről évente egyszer, év végén kötelesek jelentést tenni. Így az év végi korrekció természetes nagyságrendje pedig mindenkor annak függvénye, hogy az alacsonyabb összegű hitelfelvételek gyakorisága mekkora az adott évben.

A másik módosításra, az adatok felülvizsgálatára azért került sor, mert egy vállalat hibás adatszolgáltatása miatt utólag kellett változtatni a 2000. évben és a 2001. évben is a folyó fizetési mérlegben a külkereskedelmi adatokat, növelni kellett mind az exportot, mind az importot: 2000-ben az exportot 428 millió euróval, az importot 48 millió euróval; 2001-ben az exportot 182 millió euróval, az importot 686 millió euróval. A nagyságrend kétségtelenül jelentős, de célszerű emlékeztetni arra, hogy egy-egy multinacionális vállalat teljesítménye éves szinten akár ennél nagyobb mértékben is képes a ma már 65 milliárd eurós nagyságrendű külkereskedelmi forgalom módosítására. A jelenlegi korrekció mértéke az éves forgalomra vetítve mintegy 0,8-1,3 százalék.

A megváltozott, a liberalizált piacgazdasági és az európai integrációs feltételekhez jobban alkalmazkodó külkereskedelmi statisztika létrehozása, a jelenlegi rendszer továbbfejlesztése folyamatban van. A vámstatisztikai adatok beemelése a fizetésimérleg-statisztikába ennek a munkának a részét képezi. Mint ahogy ezt a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank statisztikai együttműködéséről kiadott közlemény tartalmazza, erre az ez évi munka keretében sor kerül, a bevezetésére pedig várhatóan 2003-ban. Reményeink szerint ezt követően a hiba lehetősége tovább csökkenhet, mivel a pontosabban nyomon követhető vállalati, vámstatisztikai adatokon alapuló statisztikai adatgyűjtés feltétlenül pontosabb és alaposabb lesz.

Ami pedig a viszonzatlan átutalásoknál bekövetkezett korrekciót illeti, ez nem érinti a folyó fizetési mérleg hiányát, mert ezt egy vállalat folyó transzferként jelentett tételeivel korrigálták vissza, ami miatt ugyanakkor az importoldalon egyidejűleg végre kellett hajtani a csökkentést. A két ellenirányú változtatás semlegesítette egymást.

Tisztelettel kérem a képviselő urat válaszom elfogadására. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai