Készült: 2020.02.17.01:59:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 148. felszólalás
Felszólaló Dr. Fónagy János (Fidesz)
Beosztás közlekedési és vízügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 2:45


Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÓNAGY JÁNOS közlekedési és vízügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Teljes mértékben megértem, hogy a Pestszentlőrinc és Pestszentimre lakóira zúduló nehézgépjármű-forgalom - mely miatt a képviselő úr itt az Országgyűlésben már több alkalommal szót emelt - komoly gondot jelent az ott élők számára. Sajnálatos tény az is, hogy a helyzeten a Fővárosi Önkormányzat helyi forgalomszervezési intézkedésekkel nem tudott javítani.

Dél-Pest közúti forgalmának csökkentésében, illetve a XVIII. és XIX. kerület lakosainak életkörülményeiben az érdemi előrelépést a kormány azzal teszi meg, hogy ez év őszén megkezdi az M0-ás autóút 51-es és 31-es számú főutak közötti délkeleti szakaszának építését. Jó ütemben halad az építési terület megszerzése és előkészítése, folyik a régészeti feltárás, március végére befejeződik a terep lőszermentesítése. Az engedélyezési tervek elkészültek, s folyamatban van az engedélyezési eljárás.

Az építési munkák az M5-ös autópálya és a 4-es számú főút Vecsést és Üllőt elkerülő új szakasza között 2002 második negyedévében a nyomvonallal érintett nagy nyomású gázvezetékek kiváltásával kezdődnek meg, s ezt követi majd a tényleges útépítés. Forgalomba helyezésére terveink és reményeink szerint 2004 őszén sor kerül. Úgy vélem tehát, hogy a képviselő úr által felvetett forgalomterhelési gondokat a kormány a körgyűrű új szakaszának megépítésével jelentősen mérsékli, s ezzel az érintett pestszentlőrinci és pestszentimrei lakosok számára végleges és megnyugtató helyzetet teremt.

Az M0-ás autóút megvalósításával lehetővé válik, hogy az érintett kerületekből - így képviselő úr választókörzetéből is - a kamionforgalom átterelődjön, amely a belső kertvárosi útvonalak mellett lakók számára nagymértékben csökkenti a közúti közlekedés okozta környezeti terhelést.

Köszönöm, hogy megtiszteltek figyelmükkel. Egyben - tekintettel arra, hogy a négyéves ciklus folyamán utoljára van most alkalmam szólni - engedjék meg, hogy mind az ellenzéki, mind a kormánypárti képviselőknek megköszönjem azt a munkát, amit az általam képviselt tárcáknak az elmúlt négy évben nyújtottak, valamint köszönöm elnök úrnak is a lehetőséget, hogy ezt elmondhattam.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 
Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai