Készült: 2020.02.21.05:07:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 14. felszólalás
Felszólaló Dr. Balsai István (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:55


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Elnök Úr! Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hölgyeim és Uraim! Ma tartja utolsó ülését a négy évvel ezelőtt megválasztott Országgyűlés, amelynek tagjaiként, valóban párthoz tartozástól függetlenül valamennyien arra vállaltunk kötelezettséget, hogy a választóinkat fogjuk képviselni, és az ország javára munkálkodunk - erről esküt is tettünk.

Eddig a parlamenti ciklusok utolsó napja az első naphoz képest, ahhoz hasonlóan egy kicsit ünnepélyesebb volt, akkor is, ha úgy, mint most, a választási kampány időszakára esett. Mi, képviselők ilyenkor felelősségteljesebben tekintettünk vissza tevékenységünkre.

Felelősségünknek megfelelően mi, kormánypárti képviselők napirendi javaslatként benyújtottuk azt a törvényjavaslatot, az úgynevezett médiatörvényt, amelynek elfogadása nélkül nem kerülhet sor az uniós csatlakozási tárgyalás egyik fejezetének lezárására, és ennek hiányában természetesen nem kerülhet sor a csatlakozási tárgyalások egészének lezárására sem. Végső soron tehát a helyzet hátráltatná a csatlakozás folyamatát. Ezért az ellenzék magatartásán múlik, hogy lehetővé teszi-e Magyarország számára a sikeres tárgyalás folytatását a kérdéses körben vagy sem.

Tisztelt Ház! A kérdés tehát az, hogy az ellenzék magáévá teszi-e az Unió jogrendjének szabályait, hogy azonos-e a felfogása az Unió jogelveit illetően a velem egy oldalon ülőkkel. Sajnos, ahogy azt tapasztaltuk az elmúlt napokban és ma is, jócskán vannak ezen a téren különbségek a szocialista-szabad demokrata jogfelfogás és a polgári összefogás pártjainak jogfelfogása között.

Mert vajon miért akarnák kérdőre vonni az utolsó utáni napra tervezett külügyi bizottsági ülésen éppen a dekrétumok ügyében elhangzott, világos miniszterelnöki válasz miatt a kormányt? Talán csak nem azokkal értenek egyet, akiknek jogrendjében ezek a jogfosztó dekrétumok még mindig szerepelnek, és ezek nem teszik lehetővé több százezer felvidéki magyar erkölcsi és anyagi kárpótlását?

Tisztelt Képviselőtársaim! Ott, a túloldalon önök talán már elfelejtették, hogy az első szabadon választott Országgyűlés és annak felelős kormánya nemcsak megkövette, hanem a többi magyar állampolgárral azonos módon kárpótolta is nemcsak a kitelepített németséget és kivándorolt zsidó honfitársainkat, hanem mindenkit, aki a törvény hatálya alá tartozott, függetlenül tartózkodási helyétől és állampolgárságától. Persze, önök elfelejthették, hiszen nem szavazták meg ezeket a törvényeket, amelyekre most emlékeztetem önöket. (Bauer Tamás: A Fidesz sem!) Önök hetekig tartó kampánytémává züllesztették a határon túli magyarok kedvezménytörvényét, azt a törvényt, amelyet úgy egyébként megszavaztak többségükben.

És mire is készültek, tisztelt ellenzéki képviselőtársaim, a mai napon? Ha jól értjük önöket: az Országgyűlés utolsó munkanapjának hátat kívánnak fordítani, de előtte még megakadályozzák, hogy az előbb említett fontos törvényt elfogadjuk.

Ez már nemcsak az önök képviselői esküjével ellentétes magatartás, nemcsak a saját választóik bizalmával való visszaélés, ez már ennél is több: ez már egy alkotmánysértő akció lett volna, ha az utolsó pillanatban a Szocialista Párt, legalábbis szavakban nem ismerte volna föl, hogy mégis, a saját képviselőjük halála miatti gyász, megemlékezés talán a távollétükben nem folytatható le.

Mi, akik mindvégig komolyan vettük a választók felhatalmazását, mi, akik nem szegtük meg képviselői eskünket, nem akcióztunk ebben a teremben gázmaszkokkal, nem ültünk ki a lépcsőkre lépcsőházi országgyűlést tartani, mi ezt az épületet, amelyben a Szent Koronát tisztelhetjük, nem alacsonyítottuk le kampánygyűlés helyszínévé.

Barátaim! Önök három hete követelnek bocsánatkérést a miniszterelnöktől egy olyan kijelentésért, amely az Országgyűlés hiteles jegyzőkönyve szerint tőle el sem hangzott. Önök annak a jegyzőkönyvnek a hitelességét vitatják, amely az önök által delegált szocialista párti jegyző aláírását is viseli, és az ülést éppen az önök által delegált Szili Katalin szocialista alelnök asszony vezette.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mi úgy gondoljuk, hogy nem engedhetjük meg azt, hogy ez a hazug hang árassza el a magyar közéletet itt, az ország Házában és a Ház falain kívül is az egész hazában. Nem engedhetjük meg, hogy rágalomhadjárat, sárdobálás, mocskolódás, politikai pornográfia tomboljon Magyarországon. Vasárnap egyébként százezernél több budapesti polgár megelégelte a hazugságokat. Azt sem engedhetjük meg, hogy hívőket és egyháziakat fenyegessenek, és a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogát megvonják tőlük.

Tisztelt Országgyűlés! Mi egyébként biztosak vagyunk abban, hogy a magyar társadalom meggyőző többsége április 7-én megfelelő választ fog adni azoknak is, akik a már 1990-ben, majd az 1998-ban két ízben leváltott kormány tagjait ismét rájuk szeretnék erőltetni.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai