Készült: 2020.02.27.22:47:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 115-117. felszólalás
Felszólaló Sió László
Beosztás oktatási minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  115 - 117  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SIÓ LÁSZLÓ oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az Oktatási Minisztérium az elmúlt év végén bocsátotta vitára a pedagógus-életpályamodellt. Mostanra elkészültek azok a kutatások, vizsgálatok, amelyek a pedagógusok véleményét összegzik. Ezek a vizsgálatok azt tükrözik, hogy a pedagógusok, az intézményvezetők nagy számban, nagy többséggel támogatják az életpályamodell alapelveit. Ez természetesen nem meglepő, hiszen épít az életpályamodell azokra az elvekre, azokra a hagyományokra, amelyek a magyar közoktatásban ma is meglévőek.

Másfelől: természetesen az életpályamodell kifejezés valóban nemcsak a pedagógusok kapcsán merült fel, hiszen már a köztisztviselők vagy éppen a rendvédelmi szervek esetében is bevezetésre került életpályamodell, és más területeken is terveznek hasonlókat.

Az életpályamodell természetesen illeszkedik a miniszterelnök úr által vázolt átlagkereset-növekedéshez, pontosan arról szól, amit ön is elmondott: az átlagkeresetek a kétszeresére növekednének, és a pedagógusok illetménye, javadalmazása még ezt meghaladó módon, mintegy 25 százalékkal emelkedne.

Az életpályamodell legfontosabb sajátossága, hogy nem egyszerűen egy béremelést támogat, hanem arra tesz kísérletet, hogy a kiemelkedő munkát, a több munkát végző pedagógusokat kiemelt jövedelemmel ismerje el. Nagy örömünkre szolgál, hogy a pedagógusok nagy többsége ezt az elképzelést támogatta, hiszen így van mód arra, hogy ne csak egy bérrendszert javítsunk meg, egy bérrendszert emeljünk fel, hanem valóban egy szakmai kritériumok mentén való javadalmazást valósítsunk meg.

Természetesen koordinálja az életpályamodellek kialakítását kormányzati szerv, nevezetesen a Miniszterelnöki Hivatal; az oktatási tárca és más tárcák folyamatosan egyeztetnek vele.

Említette a képviselő úr a pályakezdők várható alapilletményét, amely 100 ezer forint körül alakul majd. Valóban, a számítások ennek megfelelőek; egy pályája végén lévő mesterpedagógus, aki többletfeladatot is vállal, akár 250-300 ezer forintot is hazavihet majd. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Még egy fontos elem...

 

ELNÖK: Államtitkár úr, lejárt a kétperces válaszadási időkeret.

 

SIÓ LÁSZLÓ oktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  115 - 117  Következő    Ülésnap adatai