Készült: 2020.02.21.08:15:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 113. felszólalás
Felszólaló Lezsák Sándor (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  113  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! A miniszterelnök úr február 7-én mondta el a Pesti Vigadóban az ország helyzetét értékelő beszédét, és ebben súlyt helyezett az előttünk álló feladatok részleteire is. Reális lehetőségnek látta, hogy az infláció uniós szintre történő leszorításával és az adók mérséklésével párhuzamosan 2006-ig a jelenlegi átlagkereset a kétszeresére növekedjen. A legfrissebb statisztikák szerint ma a bérből és fizetésből élők átlagosan havonta bruttó értékben mintegy százezer forint körül keresnek, azaz ez az összeg fog várhatóan megduplázódni 2006-ig.

Ezt a mindenképpen biztató és a kormány eddigi tevékenysége alapján reálisan várható átlagkeresetet a pedagógus-életpálya szerinti keresetek 2006-ban már 25 százalékkal meghaladják. Ez a megállapítás már nem a helyzetértékelő beszédben hangzott el, hanem pedagógus pályatársaim következtettek erre az oktatási tárca pedagógus-életpályára vonatkozó tervei alapján. Ki kell mondanom következtetésük számszerű eredményét, mely szerint 2006-ban a pedagógusok átlagkeresete várhatóan 250 ezer forint körüli érték lesz.

(14.10)

 

Ilyen nagy szám kimondásakor óhatatlanul felmerül a kérdés, miszerint van-e összhang a pedagógus-életpálya bértábla-elképzelése és a magyarországi átlagkeresetek tervezett növekedése között. Bár a pedagógus-pályamodell készült el leghamarább, de hallani arról, hogy készül az egészségügyi dolgozók és a bírók életpályaterve is. Kérdezem: a különböző tárcák életpálya-elképzeléseit egyezteti-e valamilyen intézmény?

Az életpályamodell értelmében egy pályakezdő pedagógus illetménye 2003. január 1-jétől 100 ezer forint körül alakul. Kérdés: lesz-e arra is elegendő forrás, hogy a már több évtizede a pályán dolgozó kereseti többlete ne legyen méltánytalanul csekély a pályakezdőhöz viszonyítva?

Várom államtitkár úr válaszait. (Taps az MDF soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  113  Következő    Ülésnap adatai