Készült: 2020.02.21.04:56:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 105. felszólalás
Felszólaló Kiss Andor (MIÉP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  105  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KISS ANDOR (MIÉP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Törvények, alacsonyabb szintű jogszabályok, de ezen felül hirdetések is kötelezik, illetve ösztönzik a vállalkozókat, állampolgárokat számlavezetésre. Aki maga választja, az vessen magára, de sok százezer vállalkozónak kötelező a számlanyitás.

 

 

(14.00)

 

Az utóbbi időben a bankok egymásra licitálva növelik a vállalkozókra áthárított költségeiket. Néhány példa: folyamatosan emelik a számlavezetési költségeket, emellett számlakivonatok, postázás, fénymásolás, nyomtatás, kártyadíj, átutalási díj, se szeri, se száma a vámszedésnek. Nekem személy szerint a nyomtatványokért elkért jelentős díj, valamint a készpénz felvételéért leszedett vám tetszik a legjobban. Vagyis ha pénzt akarok átutalni, az ehhez szükséges nyomtatványt pénzért kell megvennem, sőt az erről szóló számla címemre postázását is meg kell fizetnem.

Ez még semmi! Ha beteszem a számlára a pénzem és azt fel akarom venni, miután kiálltam a bankban a hosszú sort és kegyeskednek azt visszaadni, rögtön újabb vámot kell érte fizetnem, nem is keveset. Számos vállalkozó, mert nincs más lehetősége, a vámbiztosítékot is készpénzben kényszerül befizetni egy-két, erre kijelölt bankban. Ennek az az oka, hogy annyi idő alatt, mire a saját bankja a vámhatóságnak megfelelő igazolást képes az átutalásról kiadni, az áru akár kétszer is körbeutazhatja Európát.

Marad tehát a módszer: felvenni készpénzben a szükséges összeget a saját bankból, persze jutalékért, aztán a vámbiztosíték befizetésére felhatalmazott másik bankban vagy speditőrnél befizetni, természetesen újabb jutalékért. Nem hozott áttörést az elektronikus banki szolgáltatás sem, ezek is drágák és gyakran elérhetetlenek. Persze, a bankok fizetnek kamatokat, ezt matematikai nyelven talán úgy lehetne fogalmazni, hogy konvergál a nullához, hétköznapi nyelven: gyakorlatilag semmit. Lehetne mondani, hogy a vállalkozó válasszon magának másik bankot, de a másik banknál is ugyanazt találja, mint a sajátjánál.

Kérdezem ezért az államtitkár urat, kíván-e tenni valamit a bankok helyzetükkel való visszaélései ellen, illetve kartellba tömörülésük ellen, hogyan védik meg így a vállalkozók érdekeit.

Köszönöm. Várom a válaszát.

 
Felszólalások:  Előző  105  Következő    Ülésnap adatai