Készült: 2020.02.21.01:56:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 101. felszólalás
Felszólaló Vincze László (FKGP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  101  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VINCZE LÁSZLÓ (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Csongrád megyei Dóc település lakosságának jó része mezőgazdasági termelésből él. A község területe beleesik a Kiskunsági Nemzeti Park területébe, emiatt egy sor gazdálkodási, építési és egyéb pluszkövetelmény jelent terhet, amelyet a gazdáknak kell viselniük.

Hátrányos helyzetüket még tovább nehezíti az a körülmény, hogy a vásárhelyi Bercsényi Miklós lövészdandár ott tartja lőgyakorlatait. A területet lövészet idején több kilométeres körzetben lezárják. A gazdák ebben az időszakban semmiféle mezőgazdasági munkát nem tudnak elvégezni. Évente 50-70 napot is kitesz ez az idő, emiatt a növényápolási és egyéb munkák egy része elmarad vagy késik. A jó termőadottságú földek így kevésbé hozzák azt a jövedelmezőséget, mintha nem lenne ez a fajta akadályoztatottság. Tehát duplán is hátrányos helyzetben vannak az ott élő dóci gazdák. Többször fordultak már segítségért különböző helyekre, különböző döntéshozatali szinteken. Itt most én az ő nevükben tenném meg a kérést.

1978-tól 1995-ig a HM fizetett kárenyhítést vagy kártérítést - ezen jogilag talán lehet vitatkozni -, a lényeg az, hogy azóta egy huncut fillért nem kapnak, ígéret azonban elhangzott. Fontos lenne tehát, hogy a gazdák a polgármester közreműködésével, egyeztetésével keressék meg a tárcát. A polgármester többször is megkereste a tisztelt tárcát, és az is lehet, hogy ez a kérés a különböző helyekről a tisztelt minisztérium irányába még nem hangzott el.

Ezúton kérném a gazdák nevében, hogy ezzel az üggyel kapcsolatosan szíveskedjenek foglalkozni, és a gazdák javára kárenyhítést folyósítani.

Várom a miniszter úr megtisztelő válaszát. Köszönöm a türelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  101  Következő    Ülésnap adatai