Készült: 2020.09.20.04:24:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

255. ülésnap (2010.02.16.), 56. felszólalás
Felszólaló Ágh Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:08


Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÁGH PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Egy jó ifjúsági törvényre - ahogy Pettkó András mondta - valóban szükség van. Viszont eltelt nyolc év úgy, hogy egy jó ifjúsági törvény benyújtására valóban nem került sor. Hiszen emlékezzünk arra - ahogy Rétvári Bence képviselő úr is mondta -, hogy 2002 és 2006 között egészen pontosan 330 millió forintot költöttek el, fizettek ki szakértőknek arra, hogy készítsék elő ezt a bizonyos törvényt. Akkor ez nem történt meg, ebben a ciklusban pedig az utolsó napokra marad a törvény tárgyalása. Azt gondolom, ez jól kifejezi azt, hogy mennyire ad hoc módon és hirtelen álltak neki e törvény tárgyalásának. Csak azért került benyújtásra ez a törvényjavaslat, hogy a szocialista képviselő urak elmondhassák, valamit próbáltak tenni. Az azonban, hogy valamit próbálnak tenni, nem feltétlenül elég. Lett volna ennek a törvényjavaslatnak a jó kidolgozására nyolc év.

Három pontot említettem az általános vita első részében - ezt most is hangsúlyozni szeretném -, amire nem kaptunk választ, viszont valamilyen szinten akár rossz törvényjavaslattá is teheti ezt a szöveget. Ugyanis a benyújtott javaslat több ponton érinti az önkormányzati törvényt, amely kétharmados. Azt gondolom, hogy a benyújtott módosításoknak alapvetően erre kell felhívniuk a figyelmet, ha ehhez be kívánunk adni módosító javaslatokat.

Emellett a mostani törvényjavaslat több ponton ellentétes az Országgyűlés által konszenzussal elfogadott nemzeti ifjúsági stratégiával. Abban egyébként az szerepel, hogy a cselekvési terv alapján a kormánynak kell benyújtani ifjúsági törvényjavaslatot. Erre nem került sor.

Azt gondolom, hogy ez a törvény akár alkotmányellenes is lehet, és ennek alapján bízhatunk abban, hogy az elkövetkezendő ciklusban már egy jó, minden törvénynek és előírásnak megfelelő javaslatot tud kidolgozni a következő parlament.

Arról már csak az említés szintjén szeretnék beszélni, hogy ez a bizonyos törvényjavaslat megsejteti a zánkai gyermeküdülő privatizációját. Azt gondolom, hogy ezzel nem érthetünk egyet, hiszen ez a balatoni objektum olyan kikapcsolódási lehetőséget biztosít a magyar fiataloknak, amire szükség van.

Továbbá az is kérdés, hogy a javaslatban szereplő nemzeti ifjúsági képviselet részeként működő civil ifjúsági szervezetek tagozat nem lehet az Európai Ifjúsági Fórum tagja, mert szervezetének, feladatainak törvényi szabályozottsága ellentmond a Forum COMEM 073501. számú dokumentumában foglaltaknak.

Számos ilyen hiba van, amit módosítani kellene. Ha lenne még idő erre, akkor ezt nyilván meg is tudnánk tenni. De ez az utolsó pillanatban idekerült dokumentum jól tanúsítja azt, hogy a kormány, illetve a szocialista képviselők hűbelebalázs módjára próbáltak meg az utolsó pillanatban foglalkozni az ifjúsággal.

Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

(12.00)
Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai