Készült: 2020.09.24.05:26:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

249. ülésnap (2009.12.01.), 10. felszólalás
Felszólaló Ágh Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:10


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÁGH PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tegnap fogadta el a kormánypárti többség a jövő évi költségvetést, amely az emberek utolsó tíz- és húszezer forintjait veszi el. Azt mondják, hogy erre azért volt szükség, mert a gazdasági válság ilyen helyzetbe sodorta az országot. Ugyanakkor azt mindig elfelejtik megjegyezni, hogy Magyarország már a gazdasági válság előtt is óriási bajban volt. A magyar költségvetés hiánya 2006-ban európai rekordnak számított, a deficit mértéke egyedül a háború sújtotta Libanonban volt nagyobb. Fontos megjegyezni azt is, hogy 2007-ben Magyarországon volt az Európai Unión belül a legkisebb gazdasági növekedés. Ezen adatok alapján jól látható, hogy a válságot csak fokozta a szocialista kormány ténykedése.

A kormány megszorításai a költségvetés által hosszú távon veszik el a növekedés lehetőségét az országtól, a megszorítások ugyanis a fogyasztás visszaeséséhez vezethetnek. Ez a vállalkozások nehéz helyzetbe jutását váltja ki, ami által dolgozók kerülnek az utcára, márpedig a fogyasztás visszafogása és a munkanélküliség emelkedése sohasem vezetett gazdasági növekedéshez. A költségvetés okozta helyzet miatt újabb iskolák bezárása várható, és összességében megállapítható, hogy a Gyurcsány-Bajnai-korszak politikája nemcsak rövid, de hosszú távon is komoly veszélyt jelent az országnak, különösen a fiatalokat érintően. Az ő jövőjüket zálogosítja el leginkább a szocialista kormány ténykedése.

A fiatalok voltak azok, akiket az elmúlt hét évben leginkább semmibe vett a kormányzat, a fiatalok voltak azok, akiknek bármilyen ígéretet tettek, már a választás másnapján megszegték azt, semmisnek tekintették azokat. 2002-ben még ingyenes nyelvvizsgáról, ingyenes jogosítványról és ingyenes utazásról beszéltek a lakóhely és az iskola között. Nem lett ezekből semmi sem, mint ahogy abból sem, hogy 2006-ra azt ígérték, hogy nem vezetnek be tandíjat. Egy országnak kellett igent mondani ennek az eltörlésére, hogy ezt visszavonják. (Korózs Lajos: Majd ti bevezetitek, ha kormányra kerültök.)

Átalakították mindazokat a jó gyakorlatokat, amelyeket a polgári kormány bevezetett annak érdekében, hogy a fiataloknak esélye legyen otthont teremteni, esélye legyen munkához jutni. Nagyon sok fiatal mára megfogadta Gyurcsány Ferenc felszólítását, és külföldre ment, ott próbál szerencsét találni. A kialakult drámai állapotokkal a kormánynak a saját maga által rendelt ifjúságkutatásból, az "Ifjúság 2008"-ból kellett szembesülnie. Eszerint a fiatalok 80 százaléka szerint nagyon rossz irányba megy az ország helyzete. A felmérésből kiderült, hogy az ifjúság legégetőbb problémái: a munkanélküliség, a pénztelenség és a lakáshoz jutás.

Mit várhatnánk ebben a helyzetben? Várhatnánk talán megoldást a kormánytól, de a kormány csak előre tekint, most, hét év kormányzás után nemrégiben elfogadtunk - közösen, igaz - egy stratégiát, amely a megoldást a jövőbe kívánja helyezni, a mostani problémákra a jelenlegi helyzetben viszont már semmilyen megoldást nem tud és nem is akar nyújtani.

Tekinthetnénk ezek után a Szocialista Párt feltörekvő fiataljaira, csakhogy azt látjuk, hogy ők ahelyett, hogy a fiatalok problémáival foglalkoznának, egyik részük, volt prominenseik a bíróság előtt vannak, másik részük pedig Szombathelyen és Győrben, fidesz.hu-s munkatársnak, Hír TV-s Célpont-munkatársnak kiadva magát próbál adatokat gyűjteni, majd pedig összevágott felvételeken próbálják lejáratni az ellenzéki képviselőket. Ezen tények alapján kijelenthető, hogy az MSZP ifjúsági szervezetére sem számíthatunk.

Ebben a helyzetben, amíg a Bajnai-kormány megsarcolja az embereket, és a fiatal szocialisták reprezentánsai rágalmazó filmeket készítenek, addig a polgári oldal az emberek problémáira kíván megoldásokat találni. Mi, fiatal fideszesek, fidelitasosok elkészítettünk egy vitairatot, amely a fiatalok problémáival kíván foglalkozni, ezekre próbál megoldásokat találni. Ha már önök nem képesek arra, hogy ezzel a problémával foglalkozzanak, akkor miránk lehet számítani, és ennek keretében fogalmaztuk meg az "Új nemzedék" programot, amelyet hamarosan meg fogunk ismertetni az egész országgal, egy országjárás keretében ki szeretnénk kérni a fiatalok véleményét, hogy az elkövetkezendő időszakban olyan intézkedések valósuljanak meg itt, ebben a Házban, amelyeket a fiatalok is magukénak vallanak.

Arra szólítanám fel a fiatal szocialistákat, hogy ők is ahelyett, hogy azzal töltenék az idejüket, hogy különböző rágalmazó filmeket készítenek, és újságírónak adják ki magukat, ahelyett inkább foglalkozzanak az ifjúság valós problémáival. (Moraj az MSZP soraiban. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Ahelyett, hogy újságírónak adnák ki magukat, ahelyett tényleg ez lenne a feladat - hiszen mi lesz a következő, holnap? Talán rendőrnek adják ki magukat, és igazoltatni fognak?

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai