Készült: 2020.09.19.12:17:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

226. ülésnap (2009.10.05.), 188. felszólalás
Felszólaló Ágh Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:25


Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÁGH PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. A módosító indítványomat röviden szeretném ismertetni, és amellett szeretnék érvelni. Azt fogalmaztuk meg, hogy a stratégiában kerüljön megnevezésre, hogy a 15-29 éves korosztállyal kapcsolatban a jövőben intenzíven szeretnének foglalkozni, méghozzá az elkövetkezendő ifjúságkutatások tükrében. Azért gondoltuk ezt, ugyanis véleményünk szerint túlságosan általános és túlságosan nagy teret enged meg, ha tulajdonképpen már 10 éves kortól ebbe az ifjúságba úgymond mindenkit beleveszünk. Már csak azért is fontos kérdés ez, mert az ifjúságkutatások, amiket 2000 óta tartanak, pontosan ezt a korosztályt vizsgálják, erről a korosztályról vannak adataink.

Ennek alapján látjuk például azt, hogy míg négy évvel ezelőtt a legfontosabb probléma a drogok kérdése volt, addig 2008-ban - nyilván a szocialista kormányzás hatására is - a munkanélküliség volt. A munkanélküliség volt az, amitől a leginkább félnek a mai fiatalok. Erre is megoldást kell találni, de számos olyan kérdést meg kell oldani, amit a stratégia vagy részletez, vagy nem, ugyanis ilyenek is vannak. Hiába értéksemleges a stratégia, annak ellenére igenis vannak olyan témakörök, amelyekkel érdemes lett volna foglalkozni. Elég, ha csak azt említem, hogy a média milyen hatással van a gyermekekre, elég, ha csak azt említem, hogy a környezetvédelem milyen szerepet játszik a felnövekvő nemzedékek életében. Ennek kapcsán mi elmondtuk annak idején az egyeztetések során, hogy ezzel érdemes lenne foglalkozni, ezek sajnos nem kerültek be az anyagba.

Ennek ellenére mi azért tudunk a stratégia mellé odaállni, mert nem akarjuk gátolni azt, hogy végre nyolc év után valami történjen az ifjúságpolitikában, még akkor is, ha ez csupán pótcselekvés. Ugyanis már sokszor beszéltem arról a vitában, hogy itt számos dolognak kellett volna születnie a fiatalokat érintően, akár az ifjúsági törvényt lehetne itt megnevezni, vagy akár stratégiát is, hiszen azt már 2003-ra ígérték, akkor beszéltek erről először, ennek ellenére semmi nem lett. Most legalább akkor a stratégiai irányokat jelöljük ki, és bízunk benne, hogy már egy következő kormány, amely figyel a fiatalok problémáira, meg is tudja oldani azokat.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai