Készült: 2020.02.21.03:08:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

66. ülésnap (2007.04.24.), 114. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen. Úgy látom, nagy vita nem kerekedik itt az Országgyűlésben, nem is próbálok magammal vitatkozni, hanem csak inkább értelmezni módosító javaslatainkat.

Tehát a 8. számú javaslat a becslés tekintetében hihetetlen nagy eszközt biztosít az adóhatóság kezében, és azok a kormányzati, politikai elvárások, amelyek csak egyet ismernek, azt, hogy az adóbevételt és a költségvetés bevételét, egyensúlyát biztosítani kell - jelen esetben véleményem szerint ezzel a parlament túllő a célon, és átcsúszik a lónak a másik oldalára. Egyszerűen nem lehet olyan vállalkozások esetében, amelyek nem tudnak valamilyen ok folytán nyereséget, eredményt termelni, és nem tudnak jövedelemadót fizetni, ezeknél az eseteknél az adóhatóságot felhatalmazni a becslés módszerével, eszközével, úgy gondolom, hogy ez semmiképpen nem lehetséges, és nagyon-nagyon fontolja meg egy Országgyűlés, egy kormány, hogy él-e ezzel az eszközzel.

Végezetül a 9. módosító javaslat tekintetében szeretném elmondani, nem helyes az, hogyha egy törvényjavaslat év közben kerül bevezetésre. A kormányzat erről a bevételről egyébként is már lemondott, hiszen eredetileg 60 milliárdot tervezett. Ma már ezzel a törvényjavaslattal is csak mintegy 10-15 milliárd forint bevételt szeretne biztosítani. Véleményünk szerint ez a költségvetés más kiadási rovataiban megtakarítható, ezzel ne sújtsuk tovább a magyar kis- és mikrovállalkozásokat, és ezért a bevezetés hatályát eltolja a módosító javaslatunk 2008. január 1-jére.

Hozzáteszem, hogy ezek a módosító javaslatok kár menti alapon készültek, ami azt jelenti, hogy mi összességében nem értünk egyet a törvényjavaslattal, megpróbáljuk azt módosító javaslatokkal elviselhetővé tenni, figyelembe véve ennek a több mint 300 ezer vállalkozónak az alapérdekeit, alkotmányos érdekeit. Meggyőződésünk, hogy ezzel a törvényjavaslattal a kormányzat, illetve az Országgyűlés többsége azt a jogot veszi el a vállalkozótól, amely kimondja, hogy egy vállalkozás saját eszközeivel, saját kockázatára végez szolgáltatást, illetve termék-előállítási tevékenységet. Innentől kezdve a kockázatot elveszi a kormány a vállalkozótól, és azt mondja ki egyértelműen, hogy nincs kockázat, akkor is kell jövedelemadót fizetned, hogyha nem vagy képes megtermelni adott esetben a jövedelmet. Az elvárt adó törvényjavaslata lényegében erről szól.

Szeretném megjegyezni az 1. és a 7. módosítóról, ami természetesen végül is humoros javaslatnak indult, hogy a költségvetési bizottságnak a jegyzőkönyvét elolvasva nem derül ki, hogy ebben a javaslatban mi a házszabályszerűtlen, és miért nem házszabályszerű ez a javaslat. Véleményünk szerint azt meg nem engedni az Országgyűlés nyilvánossága előtt, hogy erről egyáltalán kifejthessék a képviselők a véleményüket, szerintem eltúlzása ennek a képviselői jognak, még abban az esetben is, hogyha ebben a kérdésben sem tudunk esetleg egyetérteni kormánypárti képviselőkkel.

Tehát én mégis azt javaslom, hogy mindenki legalább olvassa el azt a módosító javaslatot, amelynek a lényege az, hogy egy harmadik eset is lehetséges, hogy szól a két pártelnök közül valamelyiknek, hogy hagyják őt békén. Ez egy üzenet, ez a magyar közállapotokat tükrözi ez a módosító javaslat, ugyanis Kóka János maga ígérte meg, hogy nem lesz elvárt adó, az SZDSZ tisztújító küldött- vagy közgyűlése, vagy kongresszusa előtt, mégis van elvárt adó, tehát akkor most mi üzenünk neki, hogy kérik a vállalkozók, hogy hagyják őket békén ezzel az adónemmel.

Miután nem sikerült a pénzügyminisztert meggyőzni a vitában, az általános vitában, a részletes vitán pedig már itt sincsen, ezért nyilván a kormányfőnek is üzenünk, hogy tisztelt Gyurcsány Ferenc, azt üzenik a vállalkozók, ezzel az adónemmel végre, könyörögnek, hagyják őket békén. Higgyék el, hogy ez sem az államnak nem tesz jót, sem a kis- és mikrovállalkozásoknak, tehát az érintett vállalkozásoknak. Ez volt az egyetlen célja ennek a módosító javaslatnak, és nem pedig a szó szerinti elfogadtatása az Országgyűléssel. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai