Készült: 2020.02.22.21:25:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

64. ülésnap (2007.04.17.), 72. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Az utolsó szót ragadnám meg. Én azt javasolom, hogy kérdezzük meg a kisvállalkozásokat, hogy ők mit mondanak, azt mondják-e, amit ön mond itt kormánypárti képviselőként, hogy jó úton járunk. Ha jó úton járnánk, akkor nemigen kellene ilyen törvényjavaslatokat tárgyalni.

No de valóban térjünk vissza a törvényjavaslathoz! Én egy olyan következményre hívnám fel a figyelmet, ami még az államháztartásra is veszélyes lehet. Ha ez a törvényjavaslat elfogadásra kerül, lényegében a kormány és az Országgyűlés deklarálja, hogy egy vállalkozástól mennyi jövedelem típusú adót vár el. Azt mondja egy kormány Magyarországon, hogy a bevételed 2 százaléka után kell megfizetned ezután a jövedelem típusú adódat, a társasági adót és a vállalkozási adót. Mi van azokkal, akik többet fizetnek? Azt mondja, hogy a pénzügyminiszter meg az APEH energiái le vannak kötve azokra, arra a 300-400 ezer vállalkozóra, akik veszteségesek; nyilvánvalóan engem, aki nem a bevételem 2 százalékát, hanem 2,1 százalékát fogom bevallani és az után fogom megfizetni a társasági adót, békén fognak hagyni. Mert azért azt nem gondoljuk komolyan, hogy azt a 300 ezer ellenőrzést az APEH a jelenlegi apparátusával el tudja majd végezni, nyilvánvaló, hogy át kell csoportosítani az erőforrásokat, és akik 2 százalék fölötti árbevétel után fizetnek társasági adót, azt fogják mondani, hogy eljött a Kánaán ideje, és szépen ők fognak majd olyan költségeket elszámolni, és csökkenteni, optimalizálni az adófizetésüket. Mert ezzel lényegében államilag ki van mondva, hogy ők rendes vállalkozók, jó vállalkozók; aki 2,1 százalék árbevétel után fizet társasági adót, az rendben van.

Higgyék el, hogy ez a törvényjavaslat ilyen tekintetben is nagyon komoly veszélyeket és károkat rejtegethet az állami költségvetés szempontjából!
Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai