Készült: 2021.05.12.12:55:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

157. ülésnap (2020.10.20.), 46. felszólalás
Felszólaló Hohn Krisztina (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:45


Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HOHN KRISZTINA, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Minden olyan törvényjavaslatot szívesen látok, amely a vidéknek kedvez és amely a kisfalvaknak ad lehetőségeket, és így ezt a törvényjavaslatot is nagyon fontosnak tartom. Fontosnak tartom azért, mert mint volt polgármester  egy kisfalunak voltam a polgármestere  tudom azt, hogy úgy kell a falugondnokság egy falunak, mint egy falat kenyér. Nálunk mindig problémát okozott az, hogy alig tudtunk megfelelni a tanyagondnoki szolgáltatás feltételeinek, hiszen volt, hogy a külterületi lakosok száma éppen billegett, és éppenhogy belefértünk abba, hogy megkaphassuk ezt a tanyagondnoki normatívát, ami nekünk létfontosságú volt. Különösen jó volt szerintem az, amikor azt megemelték, hiszen az is nagyon-nagyon fontos, hogy a korábbi falugondnoki normatívához képest azért jóval több az, amit most kaphat egy település. Azt gondolom még, hogy a falugondnokokra talán most, így a járvány időszaka alatt még nagyobb szükség van, illetve szükség és még nagyobb szükség lesz rájuk azért, mert a közmunkában dolgozók száma csökken. Sokan elhelyezkedtek a munkaerőpiacon, illetve van egy réteg, amely nyugdíjba került már ezek közül a közmunkások közül, és így jelentős mértékben csökken a számuk. Így tehát a falugondnokra sokkal nagyobb teher hárul egy adott településen. Nem kizárólag csak az a feladata, hogy gyógyszereket hozzon és különféle egyéb szociális szolgáltatásokban vegyen részt, akár tüzelőbekészítésben is, együttműködve a házi segítségnyújtásban dolgozókkal, hanem az is feladata, hogy akár önmaga is fizikai munkát végezzen, kaszáljon vagy egyéb munkát ellásson.

Mánfa egy 850 fős település, ahol mi két embert alkalmaztunk  ugyan egyet lehetett csak hivatalosan erre a célra alkalmazni, tehát egy hivatalos falugondnokunk volt, a másik egy kertész végzettségű hölgy volt, aki adott esetben helyettesítette a falugondnokot.

(11.20)

Ezt sajnos nem mindig lehetett legálisan megtenni, mert a törvény azt írta elő, hogy falugondnokot csak falugondnok helyettesíthet, ezért egy másik település falugondnokával kellett ebben az esetben megállapodást kötni. Ez meg azért nem volt jó, mert ha ő helyettesítette volna a mi falugondnokunkat, akkor pedig ott kellett volna őt helyettesíteni. Ez szerencsére mára már kikerült ebből a szabályozásból, aminek nagyon örültem, noha már nem vagyok polgármester, de azért szívemen viselem különösen a kistelepülések sorsát.

Szerintem el lehetne gondolkodni azon, hogy ezerről 1500 főre is fel lehetne vinni ezt a létszámot, sőt akár 2 ezerre is; persze, 5 ezer főnél már nem valószínű, hogy erre van szükség. Hál’ istennek, így Mánfa is fellélegezhet, nem kell többet görcsölni a külterületi lakosok számán, hanem szerencsére belefér ebbe az ellátási formába.

Viszont nagyon fontos lenne a falugondnokok béremelésén elgondolkodni. Tudom, hogy némileg eltéríthető a bérük, hiszen a normatívából ezt meg lehet tenni, mégis a közalkalmazotti besorolási bér, plusz a szociális plusz  hiszen ők szociális munkában vagy szociális jellegű munkában dolgoznak  még mindig kevés. Nagyon nehéz falugondnokokat találni a falvakban. Azt gondolom, nagyon fontos, hogy egy falugondnok sok mindenhez értsen, egyre nagyobb a szükség erre, hiszen a településeknek nem mindig van feltétlenül arra pénzük, hogy különféle szolgáltatásokat vásároljanak meg például vízcsapjavításra vagy kisebb szerelési munkára. Ezért tehát nekik nagyon fontos az, hogy legyen szakértő falugondnokuk. A legjobb egy igazi ezermester ennek a munkakörnek a betöltésére. De ezt falva válogatja, hiszen azok a falvak, amelyek a turizmussal jobban érintettek, mint például Orfű, vagy említhetnék más települést is, ott inkább más jellegű feladataik vannak a falugondnokoknak. De azt gondolom, hogy ezt anyagilag is el kéne ismerni, és a mostani bérüknél szerintem jóval többet érdemelnének.

Képviselőtársaim közül többen beszéltek arról, hogy miért kerül átszervezésre az eddigi képzési helyszín. Ez engem is érdekelne. Remélem, azért, hogy ne kelljen sokat utaznia a falugondnoknak. Kreditpontokat kell gyűjteniük a falugondnokoknak a különféle képzésekkel. Én nagyon fontosnak tartom a kiégés elleni tréninget, ami nagyon-nagyon fontos. Lehet, hogy ezt sokan talán még viccesnek is gondolják, de abszolút nem az, mert bizony a falugondnokok rettenetes módon ki tudnak égni.

Visszatérve a béremelésükhöz: nagyon fontos tudni azt, hogy itt nem kifejezetten egy nyolcórás munkakörről beszélünk. Lehet, hogy van, amikor belefér nyolc órába is az ő munkájuk, de ez nem mindig van így. Nagyon nagy elhivatottság kell ahhoz, hogy valaki több éven vagy akár évtizeden keresztül végezze ezt a tevékenységet. Több falugondnokot ismerek, aki a megélhetésének érdekében a hétvégén még kénytelen különböző pluszmunkákat is vállalni. Egyébként a hóeltakarítás idején korlátlan a munkaidő, csakúgy, mint árvízkészültség idején. Kisebb patakok vannak a környékünkön, és gyakori az, hogy ezek kiöntenek, s ilyenkor óriási szükség van a falugondnokokra.

Egyetértek a két falugondnokkal, illetve az egy falugondnokkal és egy helyettessel. Sokakat visszatart az, hogy a falugondnoki tanfolyam, a falugondnoki képzés  nem az utánképzésekre gondolok  sokba kerül, és ezt sok település nem tudja megfinanszírozni.

A falugondnoki buszokról is esett szó. Én például nagyon örültem annak, hogy volt egy falugondnoki gépjármű. Korábban is tudott vásárolni a falu még a normatívából, később pedig az ÚMVP, az Új Magyarország vidékfejlesztési program segítségével, és hét év után le tudtuk cserélni a falugondnoki gépjárművet. Ez mindenképpen jó, és feltétlenül szükséges a munka ellátásához.

Összességében azt gondolom, hogy ez a törvényjavaslat, részemről legalábbis támogatható. Én jónak tartom, és minden olyan további törvényjavaslatot szívesen látnék, amely a falvakat segíti a boldogulásukban. S kérem kormánypárti képviselőtársaimat, gondolkodjanak el azon, hogy ezt az ezerfős létszámot 1500 főig is felemelhetnék, hiszen biztos vagyok abban, hogy ez nagyon nagy segítség lenne a többi településnek is. Köszönöm szépen a szót. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai